Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, minulé cvičení jsme začali dělat věci, u kterých jsem se dost ztratil (v hodině jsem nevěděl vůbec, teď už je to trochu lepší) a dostali jsme příklad, který si máme spočítat (viz. obrázek)
Nahoře je zadání a ten vzorec úplně dole má být taková nápověda, jak to počítat. Moc nerozumím ani těm zápisům např hned ten na levé straně vzorce. Znamená to zobrazení báze Alfa v bázi Alfa?
Celkový výsledek mi vyšel matice
1 -0,5
0 1
ale potom, když jsem si dělal "zkoušku" (že souřadnice zobrazení prvního vektoru báze Alfa (2 +0x) v bázi alfa, by se měly rovnat prvnímu sloupci matice z výsledku ? ) Je to asi dost zmatené, kdyby aspoň někdo trochu pochopil, co myslím, budu rád :D nebo klidně stačí projít příklad a dát základní myšlenky postupu nějak dohromady. Díky moc.
Vždycky je nejtěžší neudělat numerickou chybu, já dělám numerický chyby furt a už mě to fakt ku*va se*e.
Standardní báze v prostoru těch tvých polynomů je
, souřadnice libovolného prvku tohoto vektorového prostoru se pak dají vyjádřit takto 
Z definice není matice LZ ve st. bázi nic jiného než
(obrazy bázových vektorů v souřadnicích té báze)
Což je zřejmě matice 
neboli
11
01
Matice přechodu ze st. báze do báze alfa je definována jako:
(což jde určit z hlavy. matici přechodu z báze alfa do st. báze určíš buďto taky z hlavy nebo jako matici inverzní k této. pokud ovšem neuděláš žádnou podělanou numerickou chybu)
Pak to vynásobíš a je to.
Každopádně rychlejší metoda výpočtu dané matice je 
Správně by matice LZ v bázi alfa měla vyjít:
1 1
0 1
↑ Sherlock:
Díky moc, jdu na to ještě kouknout a snad to pořádně pochopím.
U čtení o těch "podělaných numerických chybách" jsem se fakt pousmál :D