Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

• Hlavní strana
  • » Chemie
  • » Výpočet teoretického výtěžku, laboratoře postupy (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

#1 19. 11. 2016 21:42

DTBChemie
Pozice: Student
Reputace:   

Výpočet teoretického výtěžku, laboratoře postupy

Dobrý den, poradil by mi, prosím, někdo s výpočtem a hlavně s dohledáním informací?

Rád bych vypočítal teoretický výtěžek, poměrně složité je dohledat vůbec informace o pruduktu, tedy o 2,4,5-trifenylimidazolu, jeho vzorec, molekulovou hmotnost, teplotu tání a varu, hustotu a lom světla. Lom světla nemohu zjistit ani u třech předchozích, a u octanu amonného nemohu dohledat ani teplotu varu, která není uváděna.

Tím pádem nemohu vypočítat teoretický výtěžek produktu (2,4,5-trifenylimidazolu).

a) Mohu poprosit nějaké zdroje nebo rovnou přímo info, jaké potřebuji?
b) Pokud dosáhneme kroku a), mohl bych poprosit, jak vypočítat teoretický výtěžek surového, tak překrystalizovaného produktu?

Děkuji MOC!

//forum.matweb.cz/upload3/img/2016-11/87981_15129996_1473263732687717_248742809_n.jpg

• (téma jako vyřešené označil(a) DTBChemie)

#2 19. 11. 2016 22:04

DTBChemie
Reputace:   

Re: Výpočet teoretického výtěžku, laboratoře postupy

↑ DTBChemie:
Tak jediné co jsem zatím dohledal je C21H16N2 vzorec pro produkt a jeho molekulovou hmotnost 296,373 g/mol, více ne

#3 19. 11. 2016 22:30

Kenniicek
Reputace:   13 

Preco by si nemohol vypocitat teoreticky vytazok? Z jedneho molu benzaldehydu vznika jeden mol produktu. Bod tani tiez nepotrebujes vediet, ten mas zmerat predpokladam na bodotavku. Nasiel som nieco jedine na polskej wiki, malo by to byt okolo 295 stupnov Celzia. Bod varu octanu sa preto neudava, lebo sa uz rozklada. Do buducna, ak chces taketo informacie, tak sa neobmedzuj na ceskoslovensku wikipediu, skus bezpecnostne listy tychto latok ci uz v cestine, napriklad od Penty, alebo potom nejake zahranicne v anglictine.

#4 19. 11. 2016 22:54 — Editoval DTBChemie (19. 11. 2016 22:57)

DTBChemie
Reputace:   

↑ Kenniicek:

a) No nemohl jsem jej vypočítat, protože jsem neznal molekulovou hmotnost, logicky. Nyní ji už znám, a tak teor. výtěžek vypočítat mohu. Otázka je ale jak, mám vypočítat dva teoretické výtěžky, a to 1) surového 2) překrystalizovaného - jak? (Navíc benzaldehydu není 1 mol, ale 0,025 mol, takže i když to má být v poměru 1:1, nemohu si říci, že benzaldehydu je 1 mol, když je ho 0,025 mol, ne?), vyšel by jiný výsledek i přesto, že tak či tak by byl poměr 1:1 (1 mol : 1 mol je poměr 1:1, tak jako 0,025 mol : 0,025 mol je 1:1 poměr. Ovšem i když se jedná o poměr 1:1, není jedno, kolik molů použiji pro výpočet, ne? Zadání udává 0,025 mol)

b) Bod tání potřebuji vědět, teoreticky jej vždy musím mít vyplněn v tabulce. Jelikož jsme již s bodem tání pracovali na ostatních úlohách, není třeba bod tání opakovat na (dalších) úlohách, co nás čekají. Proto je nutno mít protokol vyplněn a připraven alespoň teoreticky... Takže je potřeba vědět

c) Ano, na bezpečnostních listech jsem hledal, a to v češtině (PENTA) i v angličtině, tvá rada mi tedy není žádnou novinkou, ale alespoň ostatním by mohla :) ... I přesto nelze nalézt tyto informace....

d) Jak tedy postupovat ve výpočtech a případnému dohledání informací.

děkuji

#5 19. 11. 2016 23:16

Kenniicek

a) Nikde po tebe nechcu teoreticky vytazok suroveho a rekrystalizovaneho produktu. Chcu po tebe realny vytazok suroveho produktu, takze po odsati ich zvazis a vypocitas, kolko toho mas oproti teoretickemu vytazku, ktory uz vies vypoctat. Rekrystalizujes to a znova zvazis, kolko toho mas a porovnas s tym, co bol teoreticky vytazok, aspon ja to tak chapem. Ja viem, ze to nie je v skutocnosti 1 mol, ale bezne sa to tak hovori a mysli sa tym pomer.

b) Prepac ale stale som nepochopil, na co potrebujes vediet ten bod tani. Bod tani tej latky urcujes preto, aby si zistil cistotu tej latky. Ak vies, ze latka taje priblizne pri 295 stupnoch a aj po rekrystalizacii to zmeras na bodotavku a zistis, ze bod tani je povedzme 350 stupnov tak vies, ze je nieco zle a mal by si to znova rekrystalizovat.

c) Musis skusat rozne stranky, vacsinou uncle google pomoze:
http://www.chemspider.com/Chemical-Structure.9815.html   (viacero merani melting pointov)
http://www.lookchem.com/2-4-5-Triphenylimidazole/     (vacsina toho co potrebujes aj s hustotou)

d) Index lomu svetla asi nebude take jednoduche najst, ale ked sa posnazis, mozno sa nieco podari :)
https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compou … Properties

#6 19. 11. 2016 23:37

DTBChemie
Reputace:   

↑ Kenniicek:

a) O.k., tak snad to tak je... Tím pádem mi vyšlo takto:
n Benzaldehydu = n produktu (2,4,5-trifenylimidazolu)
tedy n = 0,025 mol

n = m/M
0,025 mol = m/296,373 g/mol)
m = n * M = 0,025 mol * 296,737 g/mol = 7,41 g produktu (2,4,5-trifenylimidazolu), je to správně?

b) Ano, tak teoreticky měřit bod tání již nemusím, takže prakticky uvádí literatura bod tání 295°C ? To jsem právě nemohl nikde nalézt, ty jsi to našel kde?

c) + d) snad něco najdu, ten index lomu hledám už hodinu, netuším. A Celkově se tohle špatně vyhledává ;)

#7 19. 11. 2016 23:47 — Editoval Kenniicek (19. 11. 2016 23:50)

Kenniicek

a) jo to vyzera spravne

b) pozri si ten link co som poslal, je tam asi 8 experimentalnych merani bodu tani, vacsinou to je 274-278 °C

d) pre benzaldehyd som ti ho uz nasiel, skus hladat napriklad na tom pubcheme alebo cez google

edit: po asi 2 minutach googlenia:
HR2-565 Measured Refractive Index Range: 1.34344 - 1.34416 at 20°C  - to je pre octan amonny

#8 19. 11. 2016 23:59

DTBChemie
Reputace:   

a) o.k.

b) ano, to už jsem našel, u octanu amonného mám taplotu tání 114, benzaldehydu -26, benzilu 94-96... spíše nevím teplotu varu toho octanu amonného, jinak teplota varu produktu mám 508,6, bezaldehydu těch 178-179, benzilu 346-348. Snad je to o.k., jen ten octan amonný netuším no.

c) + d) děkuji, zkusím pohledat i ostatní indexy lomu.

Jinak kontrola výsledků:
1) Benzil: hmotnost mi vyšla 5,26 g (n=m/M) 0,025 mol = m/210,232 , pokud mám dobře Molární hmotnost = 5,26
2) Benzaldehyd: 2,653 g => m=106,13 g/mol *0,025 mol = 2,653 g
3) je 10 g, takže vypočítán jen objem => 8,55 ml

O.k.?

#9 20. 11. 2016 00:08

Kenniicek

b) ako som uz pisal, teplota varu sa neudava preto, lebo ta latka proste nikdy nezovrie lebo este pred tym sa rozlozi na ine latky

Vyzera to dobre, ciselne to ale nepocitam. Octan je pevna latka, takze objem nepocitas.

#10 20. 11. 2016 02:25

DTBChemie
Reputace:   

Věděl by někdo prosím odpověď i na otázky v protokolu? Děkuji

#11 23. 11. 2016 21:52

DTBChemie
Reputace:   

Dobrý den,
mohu poprosit ještě na dodatečné otázky v protokolu? Mám to na zítra odpoledne

3) Nevím, zda mám správně systematický název - 1,2-difenylethan-1,2-diol ???

1) Chemickou rovnicí popište roli octanu amonného - mohu poprosit?
2) Do jaké kategorie reakcí lze zařadit klíčový krok vzniku pětičlenného heterocyklu?

prosím moc, spěchá to, děkuji mnokrát

#12 23. 11. 2016 22:05

Kenniicek

3) -dion  -> hore to mas napisane dobre, takze predpokladam ze len preklep
1) uvolnuje amoniak, ktory je potrebny k reakcii, rovnicu uz zostav sam
2) to fakt neviem, nemam velmi v laske organicku chemiu, nasiel som toto https://en.wikipedia.org/wiki/Debus-Rad … _synthesis

#13 23. 11. 2016 23:52

DTBChemie
Reputace:   

Nekdo další kdo by věděl prosim ?

• Hlavní strana
  • » Chemie
  • » Výpočet teoretického výtěžku, laboratoře postupy (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

Zápatí