Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 11. 2015 14:15

fetterless
Škola: VŠB FBI
Pozice: student
Reputace:   

Radioaktivita - záření gama

Zdravím, jedná se mi o příklad tento:

Záření gama, které vzniká při radioaktivní přeměně thoria, způsobuje přeměnu deuteronu na proton a neutron podle reakce: $D^{2}_{1} + \gamma  \Rightarrow  H^{1}_{1} + n^{1}_{0}$
Určete hmotnost neutronu, je-li kinetická energie protonu 0,217MeV a energie fotonů gama záření je 2,62MeV.
Výsledek není známý.

Radioaktivita opravdu není můj šálek kávy...
Takže předem díky za pomoc

#2 26. 11. 2015 20:03

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Radioaktivita - záření gama

Zdravím,

Určete hmotnost neutronu....

Výsledek není známý.

on ten objev nakonec nebyl uznán?

Zkoušela jsi nějak poskládat zákon zachování energie (a co o tom píšou u vás ve škole)? Děkuji.

#3 27. 11. 2015 12:21

fetterless
Reputace:   

↑ jelena:
Zdravím,
bohužel u tohoto příkladu vůbec nevím, jak postupovat, neb jsme se k radiaktivitě na přednáškách nestihli dostat a máme to jako samostudium... Ale i z toho co jsem si přečetla nejsem zrovna moudrá...

#4 27. 11. 2015 12:57

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

↑ fetterless:

Zadání příkladu jsem našel na netu bohužel bez postupu řešení, je jen uveden výsledek $1.6748 \cdot 10^{-27}\, kg$, což odpovídá klidové hmotnosti neutronu podle Wikipedie $(1.6749\ldots \cdot 10^{-27}\, kg)$ .

Pokud se tedy nemýlím.

#5 27. 11. 2015 13:37

fetterless
Reputace:   

↑ Jj:
Ale jak se k tomu výsledku dostat, toť otázka...

#6 27. 11. 2015 19:34

jelena
Jelena

Zdravím,

↑ fetterless:, ↑ Jj: ano, tak jsem myslela, že vypočtený výsledek by se neměl lišit tabulkovým hodnotám.

↑ fetterless: zejména pokud je to samostudium, tak je dobré se podívat na materiál, co máte. Problém s úlohou je v tom, že není poznačeno - kterou hodnotu můžete považovat za tabulkovou. Mně totiž vychází, že při odvození jako tabulkovou musíme používat klidové hmotnosti deuteronu a protonu (rychlost světla pochopitelně tabulková).

Další problém je, že je udána kinetická energie protonu, z toho bude odvozovat, že i neutron měl kinetickou energii, kterou s nějakým přiblížením mohu považovat za stejnou, jako u protonu. A naopak domyslím, že na počátku deuteron byl v klidu, tedy uvažujeme pouze jeho klidovou hmotnost a energii). Tak na můj pohled toho domyšlení k zadání je příliš, ale to bys věděla z vašich materiálů a jiných úloh, co považujete a používáte jako tabulkové. Samotný zákon zachování energie bys měla sestavit např. dle odkazu

Potom necháme k diskusi od kolegů, zda může být úloha myšlena použitím tabulkových hodnot i v případě, pokud to v textu není uvedeno. Zatím, prosím, sestavuj zákon zachování energie pro uvedenou reakci (za předpokladů, co jsem navrhla, pokud nemáš námitky). Děkuji.

#7 20. 11. 2016 14:29

Pepek86
Zelenáč
Reputace:   

Ahoj, poradil si už někdo, prosím, s tímto příkladem?

#8 20. 11. 2016 19:05

jelena
Jelena

Zdravím,

↑ Pepek86: cca rok zpět jsem navrhovala sestavit rovnici pro zachování energie a dle odkazu (nebo také jiného zdroje) vyhledat tuto rovnici v kapitole "Jaderné reakce"). Ovšem problém byl v tom, která data bylo možné považovat za tabulkové a která naopak byla k výpočtu + další upřesnění. Za uplynulý rok jsem v problému nijak nepokročila :-)

Zápatí