Ahoj, potřeboval bych pomoct, jak rozdělit terč na šipky na stejně velké dílky, ideálně o ploše 1 mm^{2}. Mám to do diplomové práce, kde poté rozdělím také dvourozměrné normální rozdělení. Tím získám dvěma stejná pole hodnot, které poté spočítám pomocí rychlé konvoluce FFT. Jen mám problém s tím rozdělením na stejné dílky, nevíte někdo jak na to prosím?
↑ petrmarecekk:
No, pokud je terč velký ve srovnání s těmi dílky (což podle popisu být musí), asi by stačilo trochu se zamyslet nad polárními souřadnicemi. Terč bych pak rozdělil pomocí rovnoměrných paprsků a mezikruží, jejichž tloušťka se bude měnit podle vzdálenosti od středu tak, aby všechny dílky měly (zhruba) stejnou plochu.

↑ LukasM: Díky za odpověď. Polárními souřadnicemi mám popsané bodové hodnoty terče(triple, double ...). Ale nevím jak přesně to rozdělit, aby měřítko bylo všude stejné. Potřebuji to skrz rozdělení kruhu(elipsy) u normálního rozdělení, aby když položím pak normální rozdělení na terč, seděli souřadnice jednotlivých bodů, abych mohl spočítat jejich konvoluci. Velikost normálního rozdělení bude menší než velikost terče. S těmi paprsky a mezikružím, mě to také napadlo, ale nevím, jak přesně měnit tu tloušťku se vzdáleností od středu, aby mi to pak sedělo s normální rozdělením. Nemohl byste mi to prosím nějak více přiblížit?
Jinak to normální rozdělení si teď zvolím a proženu to přes každou hodnotu terče, kde získám několik vážených průměrů a pak řeknu který je nejoptimálnější bod terče. Musím na to udělat appku v Javascriptu(React) Poté v letním semestru to rozšířím o odhad parametrů normálního rozdělení a počítat se to bude pouze na určité oblasti terče.
↑ petrmarecekk:
No, to je celkem triviální věc, jak volit tloušťku toho mezikruží. Budoucí inženýr z VUT by to měl snadno zvládnout... Stačí si představit jaká je plocha útvaru vzniklého při malé změně souřadnic.
Jinak ještě otázka... Nejde to rozdělit normálně v kartézských souřadnicích, jako by přes to člověk položil čtverečkovaný papír? Tam budou plošky také stejně velké, ne?

↑ LukasM: To jsem si taky říkal, ale zase když je to kruh, tak polární souřadnice jsou pro to vhodnější, i když při tak malém měřítku jako je 1 mm^{2}, by to možná bylo jedno. Ale i tak můžu ty polární souřadnice přepočítat do kartézských.
Zkusím se nad tím rozdělením zamyslet, je pravda, že jsem to ještě neřešil, doposud jsem sepisoval teorii. Jen jsem chtěl vědět i názor někoho jiného. Potřebuji na to zvolit nejvhodnější cestu, protože to poté budu programovat a potřebuji to od základu mít zvolené, co nejvhodněji.