Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 11. 2016 04:30

anonymous
Pozice: student
Reputace:   

Cykly v C

Zdravim, potrebuji poradit, uz jsem vyzkousela vsechno mozne a stale mi nefunguje cast moji ulohy, ve ktere mam pouzivat cykly. Bohuzel mi cykly moc nejdou, tak se sem obracim s prosbou o radu :)

Mam dve rovnice
$x=a+u*i$
$y=b+v*j$
Kde znam a, b, u, v. Potrebuji u, v nasobit postupne prirozenymi cisly, dokud nenastane x=y. Podotykam, ze i a j nemusi mit stejnou hodnotu pri rovnosti x,y. To mi dela taky nejvetsi problem, nevim jak tam zakomponovat ze i,j jsou ruzna cisla. Predpokladam, ze tam bude nejaky cyklus/cykly a pote podminka if (x=y) .. else .. Muze mi nekdo prosim poradit nebo nejlepe zkusit napsat ten kod?
Pokud byste meli napad jak to udelat uplne jinak a treba i bez cyklu, tak s tim nemam problem.:)
Moc diky!

• (téma jako vyřešené označil(a) anonymous)

#2 20. 11. 2016 12:06

Wrunx
Reputace:   

Re: Cykly v C

Pokud jsem to pochopil, když se nad tím trochu zamyslíš, tak ti stačí vlastně jen jeden cykl.
a,u,b,v známe, takže potřebujeme měnit jedině i, j.
Čili viděl bych to třeba takto:

v každém kroku cyklu si spočti x, y
pokud bude x menší než y, zvětši i o 1.
jinak zvětši j o 1.
no, a dělej to dokud nedojdeš k výsledku x=y.
a nezapomeň, že někdy se k výsledku nemusíš dostat, tak aby to neběželo věčně :-)

#3 20. 11. 2016 14:07

anonymous
Reputace:   

↑ Wrunx:
Jsem asi uplny idiot, ale stale se mi to proste nedari. Ten navod je dobry, ale nejak tapu, ktery cyklus vlastne pouzit a jak tam zakomponovat tu posledni vetu o tom, ze nekdy se nemusim vubec dostat k vysledku.. :(

#4 20. 11. 2016 19:40

Wrunx
Reputace:   

no, uvažuji: víme do kolika kroků se dostaneme k řešení? asi nevíme. takže bude imho vhodný cyklus while.
a ten bude mít dvě podmínky: musí běžet tak dlouho, dokud nedosáhneme že x=y, a současně dokud počet opakování nepřesáhne nějaké námi zvolené číslo. Předpokládám samosebou, že počet opakování se bude uvnitř toho cyklu při každém jeho projetí zvyšovat do nějaké proměnné, a tak se pak bude testovat v tom while.

do
{       }
while (x <> y) and (pocetkroku < maxpocetkroku)

#5 21. 11. 2016 15:41

anonymous
Reputace:   

↑ Wrunx:
Diky! Nakonec jsem na to prisla :)

Zápatí