Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím,
mám trochu problém s tímhle příkladem:
Mějme neprázdnou množinu
, nechť
je její pevně zvolená podmnožina,
.
Dále mějme na potenční množinědefinovánu binární relaci
takto:
.
Rozhodněte zda je relace symetrická, reflexivní, ireflexivní, tranzitivní, antisymtetrická, asymetrická (prostě které z uvedených vlastnosti takto zadaná relace splňuje).
Vyšlo mi, že relace je ireflexivní a symetrická... bohužel tohle tvrzení je špatně.
Moje zdůvodnění:
Aby platila ireflexivita nesmí relace obsahovat dvojici xRx, tj. (X, X). Jelikož zadané dvojice mají tvar (X, A-X). Nemůžu vytvořit dvojici tak aby množina X = A - X.
Aby platila symetrie musí platit xRy => yRx. Tedy když mám dvojici (X, A-X) musí k ní existovat i dvojice (A-X, X). Když tedy pro dvojici (X, A-X) za X "dosadím" A-X dostanu (A-X, A-(A-X)) a druhý prvek můžu napsat (pokud se nepletu) jako A-(A-X)=X, takže dostávám dvojici (A-X, X) a relace je tudíž i symetrická.
Bohužel tohle neplatí :/ dokázal by mi někdo poradit co opět dělám špatně?
↑ kocourOggy:
Ahoj.
V definici relace
je podmínka
(1)
,
takže aby tato relace byla symetrická, potřebovali bychom, aby spolu s podmínkou (1)
platilo též
, což by díky (1) mělo za důsledek
,
to je ale ve sporu s předpokladem
(má-li toto být ostrá inkluse).