Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Ztracená:
Osa úsečky je přímka, která něco splňuje. Co?
↑ Ztracená:
Ano, je kolmá k té úsečce. Ale to ještě nestačí - ne každá kolmá přímka k úsečce AB je její osou. Co ještě musí splňovat?
↑ Ztracená:
Ano, je potřeba vypočítat střed úsečky AB. Co uděláš pak je jasné, to už umíš.
↑ Ztracená:
Ahoj. Os nemá stred.
↑ Ztracená:
Ano, střed je opravdu bod [1;-6]. Normálový vektor samozřejmě potřebuješ. Ale někdy před hodinou jsi ve vedlejším vlákně hledala přímku procházející daným bodem a kolmou k nějaké jiné přímce. Není to tady přesně to samé?
↑ Ztracená:
Ahoj.
Až úlohu vyřešíš zvolenou metodou, můžeš si případně vyzkoušet metodu další:
Hledej body
, pro které platí
(kde
značím vzdálenost bodů M, N).
Vidím, že to je jednoduché, ale nejde mi to vypočítat, asi tam dosazuji špatná čísla...
Tak jen pro pořádek a nezlobte se, že to pořád dělám dokola....
Vypočítala jsem si vzoreček
ten mi vyšel [1;-6]
Pak jsem si vypočítala směrový vektor
ten jsem pak předělala na vektor normálový 
To vše jsem si vyplnila do vzorce 
- za a, b dosadím vektor 
- za
a
dosadím střed úsečky [1;-6]
Je to tak nebo dělám něco špatně???
↑ Ztracená:
Špatně je to "předělám na normálový". Směrový vektor přímky AB je přímo normálovým vektorem té osy. Tvým postupem dostaneš rovnici přímky AB, ne té kolmice.
Dále bych řekl, že se zbytečně mateš tím, jak střídavě používáš obecnou rovnici přímky ve tvaru
a
. Pro začátek bych si vybral jeden nebo druhý (asi spíš ten druhý) a nestřídal to. Ale to je jen můj názor.
Tak jsem nezměnila vektor a nechala jsem ho s body [-2;1]
Zkusila jsem to dosadit do obou rovnic - abych se ujistila, že to mám opravdu dobře - a vyšlo mi to!! Našla jsem i dokonce chybu, kterou jsem tam dělala a kvůli které mi to nešlo.
Srdečně Vám děkuju za to, že jste mi tak pomohl!!! :-)