Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
mohu poprosit o postrčení u tohoto příkladu?
Sestrojte trojúhelník ABC;c=7cm;
=6cm; α=30°
Proveďte rozbor+náčrt, popis konstrukce a vlastní konstrukci.
Myslel jsem si, že bych mohl sestrojit stranu
, na to dát kolmě výšku
, sestrojit přímku rovnoběžnou s
na konci výšky a potom nějak zkusit sestrojit 30°. Ale nevím, jak tam těch 30° správně udělat a jestli je to vůbec správná cesta.
ahoj ↑ AterCZ:,
to je úloha, kterou můžeš začít úplně jak chceš. Buď stranou c (↑ misaH:), anebo úhlem (↑ Al1:) a dokonce i tou výškou:
1) výška => bod A
2) kružnice se středem A a poloměrem c
3) v druhém krajním bodě výšky kolmici - ta protne kružnici v bodě C
4) nakonec ten úhel => bod B
A pozor - úloha má dvě řešení - jeden trojúhelník je ostroúhlý a druhý tupoúhlý :-)
Děkuji moc za rady. Mohl bych se zeptat, jestli mám správně konstrukci? A seknul jsem se u zápisu konstrukce. U prvního nevím, jak pokračovat po 6. bodě - jak zapsat stranu b.
U druhého nevím, jak zapsat, že jsem si do kružítka vzal 6 cm a tím vznikl bod C.
↑ AterCZ:
Ty řešíš tu samou úlohu dvěma různými postupy? Pochopil jsem správně?
Pokud začínáš stranou AB, pak
1. AB; |AB|= 7 cm
2. S, 
3.
..........Thaletova kružnice
4. k, k(A,r= 6 cm)
5. 
6. 
7. C, 
8. 
Je nutné pečlivě označovat vše, co jsi narýsoval. Na tvém obrázku chybí bod S. Thaletovu kružnici obvykle značíme
. A dále: pomocí Thaletovy kružnice teprve zkonstruuješ patu výšky na stranu a, nikoli bod C.