Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
Dobrý den,
Mohl bych poprosit o radu, jak postupovat při sestavení rovnice a jejímu vyčíslení?
Ve čtvrtek jsme dělali tuto úlohu na kterou, jako vždy, musíme vypracovat protokol. Dostaly jsme na domácí úkol doplňkový příklad, se kterým si nejsem prakticky jistý.
http://uiozp.ft.utb.cz/studmat/20159167 … oha_07.pdf
8.) Napište a vyčíslete rovnice chemických reakcí, které by mohly při standardizaci odměrného roztoku thiosíranu sodného
a) na primární standart K2Cr2O7
b) na primární standart KIO3
Děkuji mnohokrát... :)
↑ DTBChemie:
Zdravím :).
a) 
b) 
Teď už akorát vyčíslit. U toho tetrathionanu Vám doporučuji nakreslit si strukturu a určit oxidační čísla u sír.
EDIT: Oprava druhé rovnice
Děkuji, tuto reakci jsem také vymyslel, respektive dohledal na internetu. Mohu se ale zeptat, proč v protokolu (viz. odkaz v prvním příspěvku) se na první stránce vyskytují rovnice spíše s ionty a nyní chtějí po mě reakce kompletního vzorce (sloučeniny)?
Jinak mohu se zeptat, jak dojdu na to, že během reakce je zapotřebí kyseliny sírová? Mě třeba z hlavy by to určitě nenapadlo a napsal bych jen Na2S2O3 + K2Cr2O7 ---> (...) Netuším, proč by mě měla napadnou právě kyselina sírová ;)
Děkuji mnohokrát ;)
Pise sa to iontovo preto, lebo je tam zachytena podstata tej reakcie. Napriklad nie je podstatne, ze na oboch stranach rovnice su kationy Na+ kedze sa s nimi nic nestane a preto ich mozme "vykratit". Je tam napisane, ze to prebieha v mierne kyslom prostredi. A to je dalsia vyhoda ionovych vzorcov, nemusis riesit, aka je to kyselina, kedze to tiez nie je podstatne pre tvoju reakciu, lebo kyselina vytvara len prostredie a jedine, co je podstatne, ze H+ sa meni na H2O. A ked sme pritom, tak sirovka je najbeznejsia anorganicka kyselina a je lacna, tak mozno preto. Druhou variantou by bola HCl, ale s tou sa podla mojho nazoru pracuje trosku horsie.
↑ Kenniicek:
Děkuji mnohokrát a poslední dotaz:
Když mám rovnici třeba a), tak jak poznám, co bude vznikat? Je na to nějaké pravidlo jak poznám v takové poměrně složitější rovnici, co vznikne? Děkuji
↑ Bedlasky:
Jste si jistý tou druhou rovnící? Na2S2O3 reaguje s jódem, redukce jodičnanu bude dle mého až na jodid.
↑ Kenniicek:
Sírová proto, že se nedá zoxidovat (jako HCl) a zároveň není oxidačním činidlem (jako HNO3). Jinak je to principiálně opravdu jedno, jaká kyselina tam bude.
↑ Bedlasky:
Chci se zeptat, internet mi Vaši druhou rovnici nějak nechce najít, jakoby nebyla správně vyřešená, nemá být druhá rovnice náhodou takto?
Na2S2O3 + 2 KIO3 = K2S2O3 + 2 NaIO3 ???
Děkuji
↑ DTBChemie:
Určitě ne. Thiosíran je redukční činidlo, jodičnan oxidační činidlo, určitě se mění oxidační čísla. Koukal jsem na to ještě jednou, ta kyselina tam nakonec bude. Tady jsem k tomu něco našel.
↑ DTBChemie:
S tím vyčíslením mám bohužel také problém. Když tak je vyčíslená na tom odkazu, co jsem Vám poslal, přepočítával jsem odevzdané a přijaté elektrony, což jim souhlasí, bilančně prvky taky sedí, takže je to dobře.
↑ Bedlasky:
Bohužel prohledal jsem celou stránku a rovnici totožnou té vaší jsem nenalezl, takže ji nemohu dořešit a ověřit si, tím pádem ani vyčíslit...
Když si najdete 0.1M thiosulfate standardization against potassium iodate, tak dole v takovém šedém rámečku najdete rovnici: KIO3 + 6Na2S2O3 + 6H+ → 3S4O62- + I- + K+ + 12Na+ + 3H2O
↑ Bedlasky:
Ano, tohle jsem našel, ale tato rovnice není stejná, jako ta, kterou uvádíte. Takže jsem zmaten. Prosím, potřebuji to na zítra ráno a už jsem unavený. Poradíte tedy, jak bude rovnice vyčíslená a jak bude vypadat tedy? Děkuji moc
↑ DTBChemie:
Tak logicky, když se podíváte na tuto rovnici a moji rovnici, zjistíte, že K+ patří k I- - tedy tam bude KI. 6H+ - tedy 3 H2SO4. A těch 12 Na+ půjde k (S4O6)2- a k (SO4)2- (který se tam vzali z H2SO4). (S4O6) tam je třikrát - tedy 6 Na+ jde k tomu - zbytek jde k síranu.
↑ Bedlasky:
Takže jsem jsem povídal, reakce se mi nezdála správná. Dnes mi ji vrtátily s tím, že standardizace se provádí jinou reakcí, kde musí něco reagovat s jódem! Jedná se o analytickou chemii, nikoliv o anorganickou chemii - vaše rovnice jsou totiž běžně anorganického původu, a proto je v analytice na standardizaci (viz první příspěvek) nelze použít. Říkala mi vyučující, že je to špatně a že se to provádí jinak, kde musí být reakce s jodem či tak...
něco podobného jako zde, jen za BrO3- (S2O3(2-)) dosadím svoje primární standardy. Tím pádem to, prosím, bude jak? Přesně nevím jak, moc to nevysvětlovala, ale dělá se standardizace jiným způsobem:
Prý se mám řídit první a druhou rekací, která je sice součástí jiné úlohy, ale princip je právě takový (podobný/stený) ... Díky moc!
↑ DTBChemie:
Ty rovnice jsem minule bral souhrně. Ve skutečnosti tam probíhají dva děje a to oxidace jodidu bromičnanem na jod a redukce jodu thiosíranem na jodid. Tedy přesně jak to máte napsané v zadání. Pokud budete standardizaci provádět jodičnanem a dichromanem, tak za bromičnan dáte do reakce jednu z těchto látek.
Jinak, sice se jedná o analytickou chemii ale zároveň i anorganickou. Reagují zde přeci anorganické látky ne?
↑ Bedlasky:
Kolega asi myslí, že by bylo záhodno používat iontové rovnice.
Mohu tedy poprosit, jak ty rovnice budou? Moc tomu nerozumím, jsem už doslova do toho zamotán, že už nevím jak to vlastně bude. Co Vím, že říkala vyučující, že je potřeba to udělat tak, jak jsem psal: Tedy Podle rovnice první a druhé v přiloženém souboru (viz. fotka výše) akorát s primárním standardem
a) primární standart K2Cr2O7
b) primární standart KIO3
A říkala, že každá reakce má probíhat ve dvou krocích či co...
Jak budou reakce tedy vypadat, prosím?
Děkuji
↑ Bedlasky:
Tak děkuji, ale takto to být nemá... Kyselina sírová tam vůbec nevstupuje, již jsem Vám říkal, že každý standard má být ve dvou krocích, takže celkově budou 4 rovnice... Kyselina sírová se tam vůbec nepřidává, tak nevím, kde berete tyto rovnice...
Ještě jednou opakuji a prosím, že to má být vše dle první a druhé rovnice z tohoto textu!
Tedy že to reaguje s jodem... 
Jak to tedy bude, prosím, vypadat?
říkala jen, že dosadím za to ty primární standardy a udělám to totožné, jen s danými zvlášť pro primární standart K2Cr2O7 a primární standart KIO3, stejně jako viz. první dvě reakce na obrázku v textu!
↑ DTBChemie:
Však já Vám dělal rovnice přesně na ty Vaše standardy. A je úplně jedno, jakou kyselinu použijete. Rovnice jsou tři, ta poslední je druhý krok u obou dvou. Jestli to chcete iontově, tak ty nepodstatné věci z toho vyškrtněte. V zadání to máte stejně, akorát, že místo bromičnanu používáte něco jiného.
Stránky: 1 2