Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Myslím, že jsem šel na úlohu jinak. Převáděl jsem uvedený typ sumy na geometrickou sumu modulo 5. Ukážu svůj postup pro řešení druhé úlohy. První úloha je snadná a jedná o speciální případ obecného, který uvedu.
↑ Marian:
Drobně bych Tě Mariane poopravil:
↑ Pavel:
Ano, už to vidím - unikla mi tahle skutečnost. Nicméně situace se nemění a postup je s diskuzí analogický. Znova by se ukázalo, že menší číslo než 43 nenajdeme. Podle Pavlovy připomínky jsem "drobně" poopravil svůj příspěvek s řešením.
↑ Kondr:
Prohlížím si toto velmi staré téma a řešení mi není jasné. Pokud bude chuť se k němu vracet, měl bych otázku:
↑ check_drummer: Důkaz je psaný dost zkráceně. Dojde se k tomu, že pro číslo tvaru k+20t (0<k<21) dává suma zbytek S(k)+4t po dělení 5, což je 0 právě pro t=5u+S(k). Z hlediska dělitelnosti 5 vyhoví právě čísla k+20(5u+S(k))=100u+k+20S(k) pro libovolné u, k. Kvůli dělitelnosti 2 je třeba některé hodnoty k vyloučit. Je to jasnější?