Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
během provádění bakalářské práce jsem narazil na jeden problém. Zabývám se v ní výrobou nanovláken z napěněného polymerního roztoku. Zde se snažím najít závislost mezi průměrem vzniklých vláken a velikostí bublin, ze kterých vlákna vznikly. Mám naměřené velké množství průměrů vláken i průměrů bublin a původně jsem myslel, že jejich závislost budu ověřovat pouze korelačního koeficientu. Následně mi ale došlo, že to nebude jasné, neboť nemůžu přesně určit, jaké vlákno vzniklo z které bubliny. Napadá, prosím, někoho nějaká statistická metoda, která by byla v tomto případě použitelná? Děkuji za pomoc.
čauves
nejsem teda odborník, ale nestačila by lineární regrese?
korelační koeficient pouze řiká, jestli je mezi nimi lineární vztah, ukáže jeho směr a sílu (kolik "hluku" tam je).
naproti tomu v regresi si dáš jednu promennou jako vysvetlovanou (prumer vlaken) a druhou jako vysvetlujici (prumer bublin). udelala bych si scatter plot, jestli to na nějaký vztah vypadá aspoň podle oka a pak zkusila prokládat polynomy od přímky a ž po nějaký 3. stupeň tak, aby to nebylo přeparametrizované, pak bych si vybrala, který data vystihuje nejlépe. každopádně je pravda, že se nedá s jistotou tvrdit "ano, je mezi nimi kvadratická závislost" je to pouze nějaká aproximace.
Stránky: 1