Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 11. 2016 00:58

Brambor004
Škola: SPŠSE a VOŠ
Pozice: student
Reputace:   

Použití statistické metody

Dobrý den,

během provádění bakalářské práce jsem narazil na jeden problém. Zabývám se v ní výrobou nanovláken z napěněného polymerního roztoku. Zde se snažím najít závislost mezi průměrem vzniklých vláken a velikostí bublin, ze kterých vlákna vznikly. Mám naměřené velké množství průměrů vláken i průměrů bublin a původně jsem myslel, že jejich závislost budu ověřovat pouze korelačního koeficientu. Následně mi ale došlo, že to nebude jasné, neboť nemůžu přesně určit, jaké vlákno vzniklo z které bubliny. Napadá, prosím, někoho nějaká statistická metoda, která by byla v tomto případě použitelná? Děkuji za pomoc.

• (téma jako vyřešené označil(a) Brambor004)

#2 30. 11. 2016 09:09

moniisek
Zelenáč
Pozice: student
Reputace:   

Re: Použití statistické metody

čauves
nejsem teda odborník, ale nestačila by lineární regrese?
korelační koeficient pouze řiká, jestli je mezi nimi lineární vztah, ukáže jeho směr a sílu (kolik "hluku" tam je).
naproti tomu v regresi si dáš jednu promennou jako vysvetlovanou (prumer vlaken) a druhou jako vysvetlujici (prumer bublin). udelala bych si scatter plot, jestli to na nějaký vztah vypadá aspoň podle oka a pak zkusila prokládat polynomy od přímky a ž po nějaký 3. stupeň tak, aby to nebylo přeparametrizované, pak bych si vybrala, který data vystihuje nejlépe. každopádně je pravda, že se nedá s jistotou tvrdit "ano, je mezi nimi kvadratická závislost" je to pouze nějaká aproximace.

Zápatí