Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den všem přeji,
Potřeboval bych, prosím, poradit ohledně několika záležitostí s laboratorní úlohou do organické chemie.
Rád bych s Vámi prodiskutoval, zda mám dobře systematické názvy:
u eugenolu mám: 4-allyl-2-methoxyfenol
u acetyleugenolu mám: 2-methoxy-4-(prop-2-en-1-yl)fenylacetát
Jenže na internetu se tyto systematické názvy hledají velmi špatně a někdy mi našlo, že naopak eugenol má název stejný jako acetyleugenolu... Tak si nejsem jistý správností.
Dále bych rád poprosil o úlohy k úvaze:
2.) Z přiloženého záznamu z CG-MS zjistěte relativní zastoupení obou hlavních složek. Proveďte a zdůvodněte identifikací píků v chromatogramu pomocí hmotnostních spekter.
Co se po mě chce zde a co tam tedy napsat?
3.) Metodou GC-MS byly v surové silici identifikovány další tři složky. Navrhněte mechanismus vzájemné přeměny.
I zde se chce po mě co, co do otázky doplnit?
Děkuji mnohokrát
↑ DTBChemie:
Zdravím. První název je dobře, ten druhý bych trošku poupravil: (2-methoxy-4-prop-2-en-1-ylfenyl)-acetát. Když už jste ale ten allyl použil v předchozím názvu, zakomponoval bych ho i do tohoto (ač je to v podstatě fuk), tedy: (4-allyl-2methoxyfenyl)-acetát.
↑ Bedlasky:
A ostatní otázky jak vypracovat, prosím? ;)
Takže rekapitulace: pro eugenol název = 4-allyl-2-methoxyfenol
acetyleugenol = (4-allyl-2methoxyfenyl)-acetát ??? ;)
↑ DTBChemie:
S ostatním Vám bohužel neporadím, instrumentální chemie mě čeká až příští rok. Třeba Vám s tím pomůže někdo jiný. Myslím si ale, že aby Vám někdo pomohl, bude potřebovat vidět ten chromatogram.