Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
mám zadaný průtok vzduchu 1 m3/min za podmínek p=101.325kPa a t=20°C
a mám zjistit průtok při p=700kPa
můžu to udělat přes rovnici idealniho playnu?

?
Nebo takhle, mám stroj, do ktereho mam privadet 1 m3/min za standartnich podminek, ale mam pouze stroje ktere vzduch privadi pod tlakem 7bar, jaky prutok z techto stroju tomu odpovídá?
Potrebuju to nutne jeste dnes, moc prosim o pomoc, klidne neco i zaplatim
↑ SM:
Ahoj, tým, že si vyrátal n=0.04157 máš daný mólový prietok za minútu.
To isté látkové množstvo chceme mať zachované aj pri vyššom tlaku p=700kPa.
101.325/700= 0.14475
to znamená že
* stroj, ktorý pracuje pri 101.325kPa a 20stC
dodá za minútu 0.04157 molov. ( ich objem je 1 m3)
* stroj, ktorý pracuje pri 700kPa a 20stC
dodá za minútu tiež 0.04157 molov. (ich objem je však len 0.14475m3, vplyvom stlačenia).
:-)
Dobré je sústrediť sa na to čo sa v priebehu deja nemení, a to je látkové množstvo = móly.
Já bych to zas tak nekomplikovat:
V prvním přiblížení můžeme říct, že po expanzi ze 7x většího tlaku 7x vzroste objem.
Takže můžeme říct, že místo 1 m3/min při 100kPa nám postačí 1/7 m3 při 700 kPa.
Otázka je, co dál.
- Bude celý ten stroj pod tlakem? Vydrží ho?
- Nebude pod tlakem? Expanze bude probíhat před tím. Výsledkem bude méně, ale chladnějšího vzduchu. Nebude pak někde třeba kondenzovat voda? Nebude výsledkem příliš silný vítr v nějakém místě, kterému to bude vadit?
Pak je taky otázka, co výrobci těch strojů myslí, když píšou m3/min:
- U stroje, do kterého se to pouští, se dá očekávat, že to budou požadované m3/min.
- U kompresoru, který dává 7 bar je ovšem běžné, že jsou myšleny m3 za normálního tlaku, tzn. na vstupu kompresoru a pak zas po expanzi a ohřátí.