Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 11. 2016 21:08

VojtaSkaroupka
Reputace:   

Příklad na Coulombův zákon

Ahoj/Dobrý den,
potřebuji poradit s příkladem. Pingpongový míček (m = 2.7 g) zavěsíme na tenkou nit o zanedbatelné hmotnosti. Pomocí zelektrované novodurové tyče jej vychýlíme o úhel 20° z rovnovážné polohy. Vypočítejte velikost elektrostatické síly působící na míček. [4.67 mN]. Pomocí funkce tangens jsem spočítal Fes.$tan(20°) = Fes/m*g$ Ale Fes mi vyšla 9.6 mN. Předem děkuji za pomoc
//forum.matweb.cz/upload3/img/2016-11/63540_a.png

• (téma jako vyřešené označil(a) VojtaSkaroupka)

#2 28. 11. 2016 22:20

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Příklad na Coulombův zákon

Ještě pozdrav,

při posunu dle zadání délka závěsu se nemění (míček se posouvá po oblouku), když opravíš obrázek a následně geometrii, tak by mělo být v pořádku. Je tak? Děkuji.

#3 06. 12. 2016 00:13

VojtaSkaroupka
Reputace:   

Ahoj, nechápu, jak to myslíš. Nakreslil jsem trošku lepší obrázek. Mám opravit tu modrou elektrostatickou, nebo tu zelenou gravitační? Díky
//forum.matweb.cz/upload3/img/2016-12/79549_a.png

#4 06. 12. 2016 05:38

medvidek
Moderátor
Místo: Praha
Reputace:   53 

↑ VojtaSkaroupka:
Ahoj,
pěkný obrázek. Jelena to myslela asi tak, že ta modrá elektrostatická síla nebude působit na míček vodorovně, ale ve směru kolmém na směr vlákna. Ono ovšem záleží, kde se bude nacházet ta novodurová tyč, a to se v zadání neuvádí. Klidně to tedy může být i tak, jak jsi to pochopil ty.

Mimochodem, použijeme-li tvůj postup, ale s úhlem 10°, bude vypočtená síla přesně 4,67 mN. Při úhlu 20° se v žádném případě nedostaneme pod 9 mN. Problém tedy bude nejspíš v zadání příkladu.

...
Jeleno, prosím oprav mě, pokud to vidíš jinak.

#5 06. 12. 2016 11:18

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ VojtaSkaroupka:, ↑ medvidek:

Zdravím a děkuji, já jsem 1. obrázek přečetla, že přepona udává novou polohu kuličky v bodě "na konci přepony dole"), ale pravda, že dotaz ani není na výslednou polohu kuličky, ale na působící elektrostatickou sílu a směr její působení není udán. V tomto zadání je nejen udán, ale dokonce i s opravou od kolegy ↑ medvidek:.

prosím oprav mě, pokud to vidíš jinak.

:-) to bych si určitě nedovolila. Děkuji za sjednání pořádku.

#6 10. 12. 2016 15:28

VojtaSkaroupka
Reputace:   

Ahoj, spočítal jsem příklad s velikostí úhlu 10° a vyšlo mi 4,67, asi je opravdu špatně zadání :).
Děkuji za pomoc

Zápatí