Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, moc moc prosim o pomoc. Nemohu spocitat druhou derivaci teto fce
jako prvni derivace mi vyslo
Mozna mam chybu hned v prvni, ale podle prvni mi lokalni extremy fce vysly v poradku.
Je tu nekdo kdo by za zlateho bludistaka zvadl tu druhou der.?
Dekuji moc
↑ kikinab:↑ vlado_bb:
Zdravím,
je otázka, jaký je předpis dané funkce. Nemá být 
↑ kikinab:
Pak je ale první derivace 
Výraz
není stejný jako 
Tak zkus druhou derivaci upravené první derivace
. Ve jmenovateli pak máš složenou funkci
↑ Al1:
I to jsem zkoušela, nechat to v původním tvaru všechno a stále mi to nevychází, vychází mi tam něco, co vypadá jako kubická rovnice, takže někde musím dělat chybu a výsledek bude úplně primitivní, podle mě bude chyba ve znaménkách a nebo v nějakém krácení.
↑ kikinab:
pokud je to takto odderivováno správně, bude chyba v nějaké úpravě 100%. Jednou jsem dokonce zapomněla polovinu čitatele opsat (to už z únavy) a vyšlo mi to :D Tak si říkám, že když to nevyjde do zítra, asi to paní doktorce zapomenu opsat znova. :D Jinak jsem zkoušela všechno, nechávat co nejvíc v závorkách, mínus před závorkou, obrátit znamínka, krátit závorky s x+1, nekrátit, už jsem i uzpůsobovala a kamuflovala, ale prostě ne a ne :D
↑ kikinab:
zderivováno máš dobře. Když já upravuji takového čitatele, snažím se spíše rozkládat na součin vytýkáním než roznásobovat. V čitateli se dá vytknout 2(x+1). Další úprava viz skrytý text v příspěvku #8.