Zdravím,
zajímalo by mě, jak vyřešit následující úlohu. Je převzatá ze skript Elementární matematika II (Hejný, Stehlíková) určených pro Pedagogickou fakultu UK. (Raději rovnou dodávám, že to není domácí úkol - naopak jsme vyzýváni k tomu, abychom spolu příklady diskutovali a připravovali se tak na zkoušku.) Úloha zní:
Zjistěte bez použití kalkulačky, které z čísel
a
je větší.
Já jsem to řešila jako nerovnici
, a pak i
s tím, že se buď prokáže nerovnost či opak. Napadlo mě několik způsobů řešení, nicméně pokaždé jsem skončila ve fázi, že ta čísla jsou kousek od sebe, ale to je vše, co o nich můžu říct. V zásadě jsem vždycky dospěla k výrazu typu
. Následně jsem zkoušela jednotlivé strany odhadnout pomocí intervalů, ale ty jsou vždycky "přes sebe" - např. (1;4) vs. (2;3) -, ať to upravuji, jak chci. Kvadratická rovnice, kdy za x volím
mi taky moc nepomohla. Napadají vás nějaké další způsoby řešení?
Pro úplnost dodávám, že první výraz je menší než druhý.
To jsem taky zkoušela, ale k výsledku jsem se nedobrala. Pořád je to
, což je někde v intervalu (1;2) vs.
z (1;3). Zkoušela jsem to různě upravovat, ale nic použitelného mi z toho nevzniklo. Možná neznám nějaké pravidlo nebo mi prostě jen něco uniká...
Viem to urobiť, ale je to dlhé...
Upravujem, ako keby platila niektorá nerovnosť až prídem k evidentnej pravde.
Potom postupujem nazad.
(Ako: 2 <3, takže po pripočítaní jednotky 3 <4, potom po vynásobení dvoma 6 <8 atď. Akurát ja to robím s logaritmami a prídem k predpokladanému vzťahu zo začiatku.)
Používam iba známe vzťahy pre logaritmy, žiadne intervaly.