Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 12. 2016 10:50

adi610
Reputace:   

diferencialni rovnice druheho radu

Ahoj, potřeboval bych pomoct s jedním příkladem. Dostali jsem za úkol samostudium diferencialnich rovnic druhého řádu. Prvního řádu jsem pochopil sám, ale u tohoto zadání opravdu nevím, co s tím. Mohl byste mi prosím někdo pomoci, alespoň naznačit či nasměrovat na správnou cestu řešení. Předem díky.

Podvozek přistávajícího letadla, které má hmotnost m = 100 tun, můžeme modelovat jako jednoduchý viskoelastický tlumicí systém s ekvivalentní tuhostí pružiny kE a ekvivalentním viskózním odporem (mechanickým odporem) cE. Určete hodnoty parametrů kE a cE tak, aby se letadlo po kontaktu s dráhou zhouplo s frekvencí tlumených oscilací 1 Hz. Dodržte koeficient tlumení ξ = 0,4304.
Návod:
Kořeny λ1,2 charakteristické rovnice, která přísluší homogenní diferenciální rovnici druhého řádu, lze vyznačit jako body v komplexní s-rovině. Velikost reálné složky (vzdálenost od osy y) souvisí s rychlostí utlumení výchylky soustavy z ustáleného stavu a velikost imaginární složky (vzdálenost od osy x) souvisí s frekvencí případných kmitů soustavy.
V případě tlumeného kmitání soustavy platí
$\lambda _{1,2}=-\xi \omega _{0}\pm j\omega _{0}\sqrt{1-\xi ^{2}}$
kde ω0 je frekvence vlastních kmitů. Velikost imaginární části je rovna frekvenci tlumených oscilací (v rad/s).

#2 11. 12. 2016 13:00

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

Re: diferencialni rovnice druheho radu

↑ adi610:

Dobrý den.

Řekl bych, že potřebné vztahy pro určení  kE a cE se najdou i na Wikipedii: Odkaz

Pokud se tedy nemýlím.

Zápatí