Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, potřeboval bych pomoct s jedním příkladem. Dostali jsem za úkol samostudium diferencialnich rovnic druhého řádu. Prvního řádu jsem pochopil sám, ale u tohoto zadání opravdu nevím, co s tím. Mohl byste mi prosím někdo pomoci, alespoň naznačit či nasměrovat na správnou cestu řešení. Předem díky.
Podvozek přistávajícího letadla, které má hmotnost m = 100 tun, můžeme modelovat jako jednoduchý viskoelastický tlumicí systém s ekvivalentní tuhostí pružiny kE a ekvivalentním viskózním odporem (mechanickým odporem) cE. Určete hodnoty parametrů kE a cE tak, aby se letadlo po kontaktu s dráhou zhouplo s frekvencí tlumených oscilací 1 Hz. Dodržte koeficient tlumení ξ = 0,4304.
Návod:
Kořeny λ1,2 charakteristické rovnice, která přísluší homogenní diferenciální rovnici druhého řádu, lze vyznačit jako body v komplexní s-rovině. Velikost reálné složky (vzdálenost od osy y) souvisí s rychlostí utlumení výchylky soustavy z ustáleného stavu a velikost imaginární složky (vzdálenost od osy x) souvisí s frekvencí případných kmitů soustavy.
V případě tlumeného kmitání soustavy platí
kde ω0 je frekvence vlastních kmitů. Velikost imaginární části je rovna frekvenci tlumených oscilací (v rad/s).