Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý večer prajem, mám tu zadaný interval:
a mám zistit: Inf., Sup., Max., Min.
Najprv si teda určím Horné a dolné závory:
,
. Supremum je najmenšia horná závora - teda 5. Infimum najväčšia dolná závora - teda -7.
1. Keby sú tieto intervaly otvorené :
,
tak aké by bolo Sup. a Inf. ?
2. Min. a Max. intervalu
neexistuju pretože sú pri 5 a -7 otvorené intervaly, takže keby bol ten interval
tak max. = 5 , a min. = -7 ?
↑ Contemplator:
Akú definíciu suprema (infima) poznáš? (Resp. závory?)

↑ misaH: Inf. myslim bude nejak takto:
a Sup. opačne a horne a dolne ohraničenia , su proste hodnoty ktorymi to mozem ohranicit
↑ Contemplator:Nie, tak to nie je. Aku literaturu pouzivas?

↑ vlado_bb: Tak , takto som si myslel že to je, teda presnu def. ohraničenosti neviem, ale takto som si to pamätal

Akurát že teraz neviem ako by to bolo , keď by boli tie intervaly tak ako som ich tam napísal
↑ Contemplator:V prvom rade musis rozumiet pojmom, ktore pouzivas. Takze aka je ta literatura, z ktorej to studujes?

↑ vlado_bb: Ok, tak väčšinou si všetko nájdem na nete, na rôznych stránkach , moc kníh nemám
↑ Contemplator:Nejaku si zaobstaraj, zaklady analyzy su literaturou pomerne dobre pokryte.

Mohli by ste mi ale niekto povedať, ako to bude keď tie intervaly zmením na také ako som to napísal na začiatku prosím ?