Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 12. 2016 14:06 — Editoval Welite (07. 12. 2016 14:07)

Welite
Zelenáč
Reputace:   

Výpočet maxima

Zdravím, potřeboval bych vyřešit prakticky uplně identický příklad, jako se řešil zde:
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=88298

Nicméně autor zde bohužel nezveřejnil své finální řešení a značení je taky dost zmatené. Vůbec nevím jak z takovou úlohou začít a jak vůbec dopočítat ostatní strany trojúhelníku a zda je vůbec při výpočtu potřebuji. Jediné co chápu je, že musím nějak sestavit funkci pro výpočet maxima ale jak...

Děkuju za každou pomoc.

#2 11. 12. 2016 22:17

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Výpočet maxima

Zdravím,

v odkazu kolega si způsobil zmatek, že používal stejné označení pro strany v obdélníku a v trojúhelníku (vycházel ze vzorců tak, jak najdeme v tabulkách pro trojúhelník ABC a pro obdélník ABCD). U vás přímo v zadání je na to dokonce pamatováno a trojúhelník ABC, obdélník KLMN. Tedy stačí dobře a přehledně označit. Viz stejná úloha s postupem od kolegy Jj, kolegovi děkuji.

V minulém roce v tomto období jsem posbírala materiály, určitě lze vhodně využit (zejména doporučení o čtení materiálů před vložením dotazu :-)). Děkuji.

#3 12. 12. 2016 09:18 — Editoval Cheop (12. 12. 2016 13:49)

Cheop
Místo: okres Svitavy
Škola: PEF VŠZ Brno (1979)
Pozice: důchodce
Reputace:   366 

↑ jelena:
Zdravím, pokud něco nepřehlížím, tak maximální obsah obdélníka je 8 cm^2,
ale ten jde vepsat pouze do trojúhelníku pravoúhlého, což je v rozporu se zadáním.

Edit: Tak obdélník s obsahem 8 cm^2 jde umístit do takového trojúhelníku tak, aby vyhovoval zadání (ostroúhlého)
//forum.matweb.cz/upload3/img/2016-12/46950_maob.png

Nikdo není dokonalý

#4 12. 12. 2016 10:56

misaH

↑ Cheop:

No ale maximálny vpísaný treba zistiť...

#5 12. 12. 2016 19:11

jelena
Jelena

Zdravím,

↑ Cheop: zadání

Do ostroúhlého trojúhelníku ABC, c = 8 cm, vc = 4 cm, vepište obdélník KLMN maximálního obsahu tak, aby úsečka KL byla částí úsečky AB. Určete rozměry takového obdélníku.

skutečně neurčuje jednoznačně trojúhelník ABC (můžeme jen doplnit polohu paty výšky $v_c$, pro kterou bude trojúhelník pravoúhlý s pravým úhlem u vrcholu C). Tedy pokud vyšlo, že maximální obsah je pro stranu obdélníku $|KN|=2 $cm (a obsah je 8 cm^2) - odkaz :-) tak ještě můžeme pokračovat k určení úhlu u vrcholu C (aby trojúhelník byl ostroúhlý). Strana MN je střední příčkou trojúhelníku ABC a tedy by nalezený obdélník šlo vepsat do každého ostroúhlého trojúhelníku s rozměry dle zadání.

Teď otázka, co jsem na oplatku přehlédla já (a proč Tobě vychází pouze jeden ostroúhlý trojúhelník). Kolega Jj také píše, že výsledek nezáleží na umístění bodu C (nezáleží na x-souřadnici, y-souřadnice je dána $v_c$).   

já jsem před rokem napsal(a):

Jelikož předvánoční čas je náročný na více aktivit, tak už to, prosím, nějak dodělej

:-) tak nějak platí pořád.

#6 13. 12. 2016 07:15

Cheop
Místo: okres Svitavy
Škola: PEF VŠZ Brno (1979)
Pozice: důchodce
Reputace:   366 

↑ jelena:
Zdravím, už jsem se probral a doplnil příspěvek 3 o obrázek,
na kterém je jeden z možných ostroúhlých trojúhelníků

Nikdo není dokonalý

#7 13. 12. 2016 19:52

jelena
Jelena

↑ Cheop: to je výborné, máme pořádek (naše nejmilejší knihovna to dokonce dala i na letošní PF). Zbývá zjistit, jak je na tom autor tématu - zda lze označit za vyřešené :-) Zdravím.

Zápatí