Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Tak jsem narazil na příklad, se kterým si nevím rady a ani na internetu jsem nic podobného nenašel, prosím poraďte, jsem úplně zoufalý :-D
Př. : Voda o teplotě 16°C je v nádobě na vařiči, začala vřít za 8 minut. Za jak dlouho se úplně vypaří ?
Neznám žádný vzorec s rychlostí vypařování, resp. žádný týkající se změny skupenství který obsahuje čas...
Moc díky ;-)
↑ rleg: To je další věc, co mě mate, ale opravdu to tam není, možná chyba v zadání :-D A má to vyjít 51,3min.
Jinak tu mám i další podobný příklad, kde to množství je: V chladicí věži se odpařilo za hodinu 260 kg vody o teplotě 100°C. Jaké teplo bylo odebráno ? (má to vyjít 5,88.108 J)
↑ rleg:
Hmotnost nepotřebuješ.
↑ Katsushiro:
Výkon vařiče bude konstantní
↑ Katsushiro: Ta chladící věž by i šla. Nemám po ruce tabulky, ale našel jsem molární výparnou entalpii pro vodu - 40 kJ/mol (asi to nebude zcela přesně - nemáš při tom použít nějaké doporučené tabulky?)
260kg vody, to je 14444,444 molu vody krát molární výparná entalpie =
Oběma moc díky :-D
↑ zdenek1: Mohl bys mi, prosím, vysvětlit co jsou jednotlivé veličiny toho vzorce? Myslím speciálně ty řeckě písmena co vypadají jako T :-D
↑ Katsushiro:
písmeno se jmenuje "tau" a ve vzorci označuje čas. Použil jsem ho proto, aby se to nepletlo s teplotou, kterou označuju
měrné skupenské teplo vypařování
Moc díky, ten první už mám :-D Ten druhý (chladicí věž) mi vychází o desetinu míň, ale to je asi detail, to je nejspíš chyba ve výsledcích. Ale pro jistotu... Počítal jsem to pomocí toho vzorce z prvního příkladu, tj. s tím, že to vypařování probíhá po celou dobu, takže se obě "tau" rovnají a máme vzorec
. Je to správně nebo se pletu a podobně to vychází jen náhodou?
↑ Katsushiro: vy mělo být správně.
Ten úvodní krok s výkonem v tomto případě nemusíš dělat, protože nás žádný čas nezajímá.
Moc díky ;-)
↑ zdenek1:
Ahoj,
prosímtě, zkoušel jsem takovýhle vzorec někde najít, a nenašel, neměl by jsi odkaz na nějaký studijní materiál? Řeším podobný příklad. Díky
teplo prijaté látkou s mernou tepelnou kapacitou c a hmotnosťou m, keď jeho teplota stúpla o delta t stupňov
Zdenek odkaz o dal.