Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
Dobrý den,
nemám problém najít inverzní funkci u "normálních" funkcí, ale tohle ani netuším. Můžete mi prosím pomoct, jak se to dělá? Normálně je to jednoduché, ale tohle nevím.
Budu vděčná za radu.
↑ kacka18:
Ahoj. Co je to
? Snad charakteristická funkce množiny
?
↑ kacka18:Podme na to postupne. Vies nakreslit graf funkcie
?
↑ kacka18:Podme na to postupne. Vies nakreslit graf funkcie
? Zda sa, ze ano. Tak v prvom kroku si nakresli iba graf
.
↑ vlado_bb:
To ano, pak jsem ji posunula o 5/3 doprava, to je špatně, že? Teď si říkám, jestli se nemá nejprve udělat 3x a pak posunout o 5 doprava. Ale zase pak nevidím rozdíl mezi 3x a 3.ch(x) ...
↑ kacka18:To by bolo v poriadku, len nie je jasne, ci ide v druhom scitanci o sucin charakteristickej funkcie a tej odmocniny, teda
alebo o hodnotu charakteristickej funkcie v tej odmocnine. Ktora moznost nastava? Podla zapisu skor ta druha. Takze najprv si nakresli
, potom
, potom
no a potom uz zvladnes aj
.
↑ kacka18:Si si ista? To by bola ta jednoduchsia moznost.
↑ vlado_bb: Fakt? já už v tom nic jednoduchého nevidím.
↑ vlado_bb: To je právě to. Řešila jsem vždy jen ch (x), nevím, jak si poradit s tím
.
Půjde to parabolou, ale jen izolované body nebo je na to jiný fígl?
↑ kacka18:Ano, spravne. Vsimni si, ze az na dva body, kde je hodota 1, je vsade hodnota nulova. No a nasobit nulou je pomerne lahke, nasobit jednotkou iba o malo tazsie.
↑ vlado_bb: Tomu vcelku rozumím, ale kam to dosadit?
Z grafu pro
je tedy patrno, že při x=-2 a x=1 je y=2, zbytek hodnot je nulových. Dál se asi sama nedostanu. Nevím, kam to dosazovat, abych dostala co?
↑ vlado_bb:
díky moc :) já se tu s tím ještě budu chvilku prát a snad to přinese ovoce. Děkuji za pomoc, snad se to poddá :D
↑ kacka18:Uz to mas na 90 percent hotove. Dolezite su iba body -2 a 1. No a potom samozrejme scitat s tym signom. No a ak sa ti este bude chciet, skus tu tazsiu verziu, za specialnu odmenu. No a nezabudni na otazku v ulohe, ci existuje inverzna funkcia, to uz asi vidis.
↑ vlado_bb:
Zdravím,
není mi jasná tvá úvaha z příspěvku #9
vlado_bb napsal(a):
Takze najprv si nakresli
, potom
, potom
no a potom uz zvladnes aj
.
Můžeš mi, prosím, vysvětlit krok
, potom
?