Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Měřil jsem impedanční spektrum elektrochemického článku s elektrochemickou reakcí:
Ze spekter jsem následně vyhodnotil parametry Randelsova obvodu pro dané systémy.
Měřily se tři roztoky se stejnou koncentrací elektroaktivních látek (tj. Fe+3 a Fe2+ ionty), pouze s jinou koncentrací pomocného elektrolytu KNO3.
Zjistil jsem, že čím víc je v roztoku KNO3, tím menší je sériový odpor v Randelsově zapojení. To mi dává smysl, protože se zvyšuje vodivost roztoku.
Také jsem zjistil, že čím víc je v roztoku KNO3, tím menší je paralelní odpor.
To mi nedává smysl. Menší paralelní odpor by měl znamenat rychlejší kinetiku elektrodové reakce. Ale nechápu, jak by se přídavkem pomocného elektrolytu měla zrychlovat elektrodová reakce. Naopak, větší množství KNO3 způsobí menší migraci Fe iontů k elektrodě (tj. menší tok reaktantů k elektrodě).
Může mi to někdo vysvětlit?
↑ stereo-total-music:
Zdravím,
myslím, že tohle je už eletrochemická vyšší dívčí, takže si dovolím jen tipnout: Každý jeho prvek jednoduchého Randlesova modelu může odpovídat v zásadě více procesům. Paralelní odpor neodpovídá jen kinetice reakce na elektrodě (ve tvém případě přinejmenším dvou reakcí), ale i procesům souvisejícím s polarizací elektrody.
Myslím, že důvod může být následující: pomocný elektrolyt zvýší vodivost roztoku, tím pádem se sníží ohmická ztráta napětí v roztoku, čímž se zvýší napětí na fázovém rozhraní elektrody a tím se urychlí redukce na elektrodě (->menší paralelní odpor).
Souhlasíte?