Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
jaky je rozdil mezi zobrazenim a transformaci, co je zobrazeni vim, nejak ted ale nemuzu najit ve skriptech definici transformace.
je pojem zobrazeni zobecnenim pojmu transformace?
ve skriptech z analyzi mam definovany zameny (transformace) I. a II. druhu, jako REGULARNI ZOBRAZENI, coz mi docela dava smysl, ze transformuji-li souradnou soustavu tak musim dostat soustavu o stejne dimenzi. To je ale v rozporu s definici Transformace z wikipedie, kde je uvadeno ze v obecnem pripade se dimenze nove a puvodni soustavy nemusi rovnat.
Poradite co mi uniklo?
Já osobně bych si z toho nedělal moc hlavu a nepídil bych se po něčem jako definici pojmu transformace. On se totiž používá "různě" - s jistým nadhledem lze uvést třeba integrály (transformace = substituce) nebo analytickou geometrii (transformace souřadnic = násobení matic). Bavím-li se v termínech lineární algebry, proč bych nemohl "zapomínat" dimenze? Typicky se tady takovému zobrazení, takové transformaci prostoru, říká projekce.
Malinko mi tento dotaz připomíná přednášky jistého externisty na fi.muni, který se kdysi pokoušel propašovat pojmy z relací do relační algebry v databázových systémech, hledal paralely a plácal se v tom tak, že snad ani dílčí zkoušku z algebry 1 by neudělal. To jsme se tenkrát dost pobavili (alespoň teda ti, co byli v obraze).
Ad absurdum by také někdo mohl tvrdit, že všechno v matematice jsou stejně jen morfismy (ano, všechno jde ztotožnit: čísla, množiny, relace, ...)
Jako shrnutí bych řekl, že transformace je zobrazení. Je to malinko alibistické, protože zobrazení je hodně obecná věc. Na druhou stranu jsem si docela jistý, že žádný zkoušenící třeba v analýze nebude chtít, abys přesně definoval pojem transformace - o tom to totíž není.
Stránky: 1