Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim,
Kolo se otáčí frekvencí 1200 ot/min. Má brzdu chlazenou vodou. Moment třecích sil je M = 4905 Nm, přivádí se každou hodinu 8000 l vody, teploty 10 stupňů Celsia. Jakou teplotu bude mít odtékající voda, předpokládáme-li, že jenom 75% práce sil tření přispívá ke zvýšení teploty vody.
Výsledek 59,7 stupňů Celsia.
Nevíte si s tím prosím někdo rady?
Děkuji.
↑ anonymka16:
A jaké jsou k dispozici vzorce týkající se dané problematiky?
↑ marnes:
Zdravím,
lepší je rozbor, než vzorce - je tak? V jiném tématu jsem kolegyňce doporučila, aby zkoušela hledat, řekla bych, že hodně z toho, co zadává, již bylo řešeno. Toto bylo (děkuji autorovi :-)). Ale řekla bych, že hledá, protože vkládá dotazy do starších témat, což je dobře, že není jednorázové využití.
Faktem je, že tipuji kolegyňku na přípravu na lékařskou fakultu a ta příprava je skutečně založena na absolutní a rychle orientaci ve vzorcích.
↑ jelena:
Zdravím též. Jelikož se v této problematice neorientuji, tak proto jsem chtěl nějaké vzorce, abych případný výpočet "vyrobil" - pokud by to šlo. Jinak s rozborem souhlasím.
No a teď už vím, že , omegu umí vypočítat, výkon je práce za čas, práce se nahradí teplem při tepelné výměně a jen nesmí zapomenout na účinnost:-)
↑ anonymka16:
výpočet už zvládneš a kupodivu vychází
↑ jelena:děkuji, snažím se forum prohledávat, ale občas na stejné příklady už řešené nenarazím.;) opravdu to je z příprav na medicínu. :)
↑ marnes:děkuji moc.
↑ marnes:Ještě jsem se chtěla zeptat, účinnost vypočítáme z čehO?
Účinnost je přeci podle zadání 75 %.
75 % = 75 : 100 = 0,75
↑ Peta8:Jasné, přehlédla jsem, děkuji.
↑ misaH:
jestli reaguješ na mě:
Já to nechápu, chtějí tam dosadit snad hmotnost, tak snad těch 8000 nemůsím ničím dělit: hmotnost snad vypočítám hustota vody krát objem vody, tedy: 8* 1000 = 8000 kg/m3 ...proč tedy to 3600? opravdu nevím a ani nevím, kde přisšli na těch 3600.
jsem zoufalá
No - ale za hodinu pretečie 8000 litrov...
Radila som porovnať jednotky, teda to, v čom sú uvedené (v čom sa merajú) použité veličiny.
Tá 20 na pravej strane ti nevadí?