Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 06. 05. 2009 09:16

evulka.nov
Reputace:   

funkční řady

ahojky, chtěla bych někoho z Vás matematiků poprosit,zda by mi nepomohl s 20 příklady na určení Intervalu konvergence, oboru konvergence, oboru absolutní konvergence nebo součtu řady. V pondělí mám zkoušku a nemám na koho se obrátit. a v tomto opravdu plavu :-( kdyby mi někdo chtěl pomoci, prosím prosím, zašlu mu ty příklady na mail a nebo je hodím i sem. díky moc předem. budu vám moc vděčná. PS: jsou to příklady ze skript, mám k tomu i výsledky, ale nikdy se nedopočítám konce, tak nevím, kde furt dělám chybu.

• (téma jako nevyřešené označil(a) jelena)

#2 06. 05. 2009 10:13

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: funkční řady

Tak předveď  na některém příkladu, jak ho počítáš, a snad najdeme, kde děláš chybu.

#3 06. 05. 2009 11:01

evulka.nov
Reputace:   

↑ Rumburak:
tak např.příklad, kde se má určit IK, OK a OAK:
suma{n=1}{oo} n!x^n
L = suma{n=1}{oo} (n+1)!x^(n+1) / n!x^n = x
a dál nevím, asi mám chybu hned v začátku :-(

#4 06. 05. 2009 11:40

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ evulka.nov:
nutno spočítat $\lim_{n \to \infty}\frac {(n+1)!\,|x|^{n+1}}{n!\,|x|^n }$  , která je  0 pro x = 0 < 1 a jinak +00 > 1.
Proto pouze v prním případě řada konverguje a její součet je 0 (dosazením).

Kdyby v obecném případě limita vvýrazu  |a(n+1) / a(n)|  vyšla f(x) , kde f je nějaká funkce,
pak pro f(x) < 1  je řada konvergentní, pro f(x) > 1  divergentní, pro f(x) = 1 kriterium nic neříká.

#5 06. 02. 2011 16:14

zanett
Zelenáč
Reputace:   

ahoj, chtěla bych poprosit, jestli někdo neví o netových stránkách kde jsou příklady na procvičování k funkčním řadám. Předem děkuji za odpověď, budu moc vděčná za rychlou pomoc.

Zápatí