Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
potřeboval bych poradit s asymptotami u funkce y=(x^2)*ln(x^2).
Asymptotu bez směrnice vypočítám jako lim x->0- (x^2)*ln(x^2) a lim x->0- (x^2)*ln(x^2)?
A asymptotu se směrnicí jako lim x->∞ ((x^2)*ln(x^2))/x?
↑ tom1771:
Dobrý den.
tom1771 napsal(a):
Asymptotu bez směrnice vypočítám jako lim x->0- (x^2)*ln(x^2) a lim x->0- (x^2)*ln(x^2)?
Tak určíte bod, v němž má funkce asymptotu bez směrnice - ovšem v případě, že v bodě nespojitosti má funkce nevlastní (oboustrannou nebo jednostrannou) limitu.
tom1771 napsal(a):
A asymptotu se směrnicí jako lim x->∞ ((x^2)*ln(x^2))/x?
Tak nevypočítáte asymptotu, ale její směrnici (pokud tato limita pro
existuje a je vlastní).
Asymptota bez směrnice mi vyšla 0
Z toho není vůbec jasné, co vyšlo 0.
směrnice mi z lim x->∞ (ln(x^2)+2) vyšla ∞
Ovšem původní funkce byla
- proč ta změna?
↑ Jj:
Asymptotu bez směrnice jsem vypočítal z x->0- (x^2)*ln(x^2), dále lim x->0- (ln(x^2))/(1/x^2), dále lim x->0- (2/x)/(-2/x^3) a lim x->0- (-x^2) což se rovná 0
A směrnici jsem počítal jako lim x->∞ ((x^2)*ln(x^2))/x, dále lim x->∞ (x*ln(x^2), dále lim x->∞ ln(x^2)+x*2/x a lim x->∞ (ln(x^2)+2 což se rovná ∞
↑ tom1771:
Ovšem - aby v bodě x = 0 byla asymptota bez směrnice, musela by být (aspoň některá z limit) nevlastní (jak jsem už uvedl tady: ↑ Jj: ). To v tomto bodě neplatí (lim x --> 2 = 0) --> funkce nemá asymptotu bez směrnice.
Asymptotu se směrnicí může funkce mít, pokud má vlastní limitu
(jak jsem už rovněž uvedl tady: ↑ Jj:). Protože uvedené limity jsou nevlastní, tak neexistuje ani asymptota se směrnicí (a další pokusy o výpočet nemají smysl).