Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, mám problém s jedním typem příkladů do fyziky a potřeboval bych trochu pomoct, popostrčit.
Zadání:
Můj postup:
Zjednodušil jsem obvod(sériové R = součet jednotlivých R, paralelně - součet převrácených hodnot R), tak abych měl pouze jeden rezistor, vypočítal jsem tak celkový proud v obvodu, ale dál nevím jak postupovat.
Budou nutné Kirchhoffovy zákony? (Když tam jsou vyznačeny směry proudu a napětí?)
V zadání je, že sice mám vypočítat I2, ale potřeboval bych poradit, tak trochu celkově jak na to (neboli kdyby třeba bylo zadáno, že mám vypočítat U4, I3 atd. - jen ty jednotlivé proudy I2,I3,I4 budou stačit - napětí získám z Ohmova zákona).
Věděl by někdo jak dále? Jdu vůbec dobře na to se zjednodušováním toho obvodu?
Děkuji moc za jakékoliv rady.

Kirchoffove zákony v tomto prípade nie sú potrebné.
Ak si získal hodnotu celkového prúdu v obvode, tak táto hodnota bude vzhľadom na tvoju schému rovná hodnote I1. S pomocou tejto hodnoty ľahko dopočítaš hodnotu el. napätia medzi uzlami (označím Uz).
Rezistor R2 a dvojica R3+R4 sú zapojené paralelne a z definície vieme, že v prípade paralelného zapojenia je napätie pre všetky vetvy medzi uzlami rovnaké, teda platí Uz=U3=U4+U5. A keďže poznáš všetky hodnoty odporov, nie je problém dopočítať akúkoľvek neznámu hodnotu.
↑ thifferx:
Pokud máš
, tak stačí