Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 11. 2016 00:44

Pavel
Místo: Ostrava/Rychvald
Škola: OU
Pozice: EkF VŠB-TUO
Reputace:   135 

Peroxid zinečnatý

Je možné, aby reakci chloridu zinečnatého a peroxidu vodíku vznikl peroxid zinečnatý? Anglická wikipedia to připouští.  Mě osobně vznikla špinavě bílá sraženina, která se v nadbytku kyseliny chlorovodíkové rozpustila za vzniku oranžového roztoku.

Backslash je v TeXu tak důležitý jako nekonečno při dělení nulou v tělesech charakteristiky 0.

• (téma jako vyřešené označil(a) Pavel)

#2 28. 11. 2016 22:06

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Peroxid zinečnatý

Zdravím,

možné to může být, Rj wiki povídá něco jiného. Ve sbírce reakcí našeho pana vyučujícího jsem nic nenašla, ani v Remy, ale zde v RJ patentu rozebírají obtíže zhotovení a navrhuji techniku zhotovení (nejspíš s ohledem na technologickou možnost realizace). Říkají, že krystalickou fázi je velmi obtížné oddělit.
Zkus, prosím, vložit do překladače (zejména závěr - 5 příkladů). Pokud něco zaujme a nebude zcela zřejmé, přeložila bych požadovanou část. Je to, pravda, jeden z prvních odkazů, co se objevil.

#3 30. 11. 2016 17:28

Pavel

↑ jelena:

Díky za reakci. Podívám se na ten materiál. Pro představu popíšu svůj postup.

V HCl jsem rozpustil zinkové šupiny. Vzniklý roztok jsem zneutralizoval směsí ZnCO3.Zn(OH)2. Po přídání H2O2 se roztok zakalil a zhoustnul - vznikla bílo-hnědá sraženína, což mě docela překvapilo. Po přidání dostatečného množství HCl se sraženina v roztoku rozpustila za pozvoleného unikání kyslíku. Roztok měl jemně nažloutlou barvu. Přičítám to tomu, že HCl byla technikcá, tudíž znečištěná železitými ionty. Roztok jsem nechal přes noc při telplotě blízké 0 stupňů Celsia. Ráno byl roztok sytě oranžový, což bych u zinkových solí nečekal. Znečistění HCl železem není podle mě tak velké, aby tot zbarvení železo způsobila. Nabízí se tedy otázka, zda v tom všem neměl peroxid prsty.

Backslash je v TeXu tak důležitý jako nekonečno při dělení nulou v tělesech charakteristiky 0.

#4 04. 12. 2016 14:06

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím, Pavle, děkuji za podrobný popis, ke kterému bohužel nemám co moc přidat (praktické provedení by mohl snad zrealizovat někdo z chemicky studujících kolegů, pozor na nebězpečí výbušnosti).

První čast popisu, kdy vzniká peroxid zinku, nejspíš odpovídá tomu, co se očekává. Pokud proběhla tato reakce a ještě jsi  potom působil HCl, tak bych nečekala, že by nějaké výraznější množství H2O2 ještě bylo v reakci směsí přítomné a dokonce by se projevilo později takto výrazným způsobem. Nelze snad zcela vyloučit, že něco se nedostalo ze skla baňky, nebo, že Zn obsahoval nějaké příměsí, ale dost nepravděpodobně, že se to objevilo až dost později.

Ještě připouštím vznik některého komplexu se Zn nebo z něčím z příměsí, co by to mohlo způsobit (ale je to vážně všechno jen od stolu s výšivkou :-) zítra bych chtěla předat na zarámování), v těch knihách, co jsem procházela před první odpovědí, se také psalo, že peroxid Zn mívá více struktur, ale to by v důsledku nemělo mít vliv na roztok solí Zn. Nepořizoval jsi fotky? Děkuji (a také chemicky studujícím kolegům).

#5 05. 12. 2016 21:18

Bedlasky
Místo: Beleriand
Reputace:   14 

↑ Pavel:↑ jelena:

Zdravím.

↑ Pavel:

Dnes jsem se na Váš dotaz ptal učitelky o analytice. Podle ní to zabarvení bude nejspíš způsobeno železitými kationty, když tak to zkuste s čistou HCl a uvidíte, jestli to tak je. Jinak jsem se ještě chtěl zeptat, používal jste vodu z vodovodu nebo destilovanou?

#6 05. 12. 2016 22:15

Pavel

↑ Bedlasky:, ↑ jelena:

Vodu jsem používal destilovanou. Mám určitě v plánu zkusit vše znovu s chemicky čistou HCl. Dám vědět, jak to vše dopadlo, když tak přidám i fotky. Díky za všechny postřehy.

#7 06. 12. 2016 20:31

pietro
Reputace:   187 

Ahojte, tu tiež im vzniklo čosi oranžové

http://www.sciencemadness.org/talk/view … ?tid=24626

"I tried reacting a ZnCl2 solution with 3% hydrogen peroxide and the miture turned a bit orange but there was no precipitate. I made the ZnCl2 by reacting zinc and hydrochloric acid. Zn + 2 HCl = ZnCl2 + H2."

#8 04. 01. 2017 22:32

Pavel

Po delším čase jsem se vrátil k tomuto problému, který jsem, zdá se, vyřešil. Oranžové zbarvení je opravdu způsobeno železitými ionty obsaženými v technické HCl. Při použití čisté HCl v uvedeném postupu oranžové zbarvení nevzniká. Vzniká však stále sraženina bílé barvy. Ta je způsobena atypickým chováním ZnCl2 při rozpouštění v nadbytku vody. ZnCl2 se ve vodě ochotně rozpouští, přičemž vzniká bezbarvý roztok. Ale při větším množství vody vzniká oxychlorid zinečnatý ZnOHCl, který vytváří právě tu bílou sraženinu. Dá se odstranit opětovným přidáním HCl. Pokud se místo vody použije peroxid vodíku, nic jiného se nestane, jen se navíc začne uvolňovat kyslík.

Zápatí