Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, mám problém s úlohou na osovou souměrnost a chtěl bych poprosit o radu. Úloha zní:
Přímka p představuje železniční trať. Určete, kde má být
na ní postaveno nádraží, mají-li být náklady na
vybudování přístupových cest z míst A, B minimální.
Řešení úlohy je na obrázku, ale chtěl bych to řešení pochopit, nevím proč když udělám obrazy bodů podle osové souměrnosti a spojím, vyjde nejkratší vzdálenost. Děkuji za odpověď
↑ l.uk.asek: V prvom rade si ulohu mierne zjednodusime. Nakolko v ulohe nie je povedane inak, naklady su priamo umerne dlzke - dlhsia cesta, vyssie naklady. To teda znamena, ze sa pytame takto - kde ma byt stanica P, aby bol sucet dlzok AP + BP co najmensi. Premysli si a ak pochopis (a stale nebudes vediet ako dalej) ozvi sa.
↑ vlado_bb:
takže AP+BP>AB trojúhelníková nerovnost? ale jak dál...
kdybych zvolil libovolný bod Y na přímce p
Sestrojil v osové souměrnosti obraz bodu B se zobrazí na bod B´
Délka lomené čáry AYB je rovna délce lomené čáry AYB´, která je vždy větší nebo rovna délce úsečky AB´
↑ l.uk.asek: Presne tak. Ide iba o to, ze dlzka PB je rovnaka ako dlzka PB', no a trojuholnikova nerovnost. Takze uz je to jasne, ano?
↑ vlado_bb:
jo už mi to došlo chvíli to trvalo, ale mám to! Děkuji za pomoc