Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
dostali jsme ve škole domaci připravu na test, ale ja byl dlouhodobě nemocen a hledam pomoc jak tento přiklád vyřešit, pročetl jsem všechny stranky i učebnice a nikde jsem nepřišel jak na to. Budu moc rád když mi poradíte
jak se dostat k finalnímu výsledku :)
Jsou dány vrcholy trojúhelníka A[2,3], B[-4,-1], C[-1,7]
1. Napiš 4 parametrické rovnice přímek, na nichž leží strana a, těžnice ta , výška va a střední příčka spojující strany a a b
2. Napiš 4 parametrické rovnice přímek, na nichž leží strana b, těžnice tb , výška vb a střední příčka spojující strany c a b
↑ kedar700:
No - tak to sa mi nechce veriť. V akej učebnici si nič nenašiel?
Vieš, ako vytvoriť parametrickú rovnicu priamky?
http://www.priklady.eu/sk/Riesene-prikl … iamka.alej
↑ kedar700:
A teda v čom je problém?
Strana 
Stred 2 bodov dokážeš nájsť?
↑ Cheop:
:-)
↑ kedar700:
A už len tie parametrické rovnice - s využitím definícií ťažníc a stredných priečok.
↑ kedar700:
Zdravím,
výpočty jsou dobře.
Co je výška v trojúhelníku? Co spojuje střední příčka trojúhelníku ? Podívej se nejprve na vlastnosti těchto úseček - problematika planimetrie a ZŠ. Pak teprve řeš analytickou geometrii.
↑ kedar700:
No - tie stredy sú dva body určujúce stredovú priečku.
Rovnica priamky sa robí rovnako ako si robil doteraz.
↑ kedar700:
Výška je kolmá k strane, jej smerový vektor je kolmý k smerovému vektoru príslušnej strany.

↑ kedar700:
Výška v_a na stranu BC=a je kolmá na tuto stranu a prochází bodem A.
Urči:
1) směrový vektor strany BC
2) k němu kolmý vektor to bude směrový vektor hledané výšky
3) výška bude procházet bodem A
stačí takto?
↑ kedar700:
Rovnice jsou správně. Jen je obvyklé, když popisuješ přímky jedné roviny, volit různá značení parametrů.