Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
jsem elektrotechnik a mám takový problém dostal jsem informaci, že přechodový odpor mezi dvěma kontakty se zvýšil tím vlivem, že na něm skokově narostla teplota o stovky stupňů, tím pádem se na povrchu vytvořil oxid hliníků, který opravdu hůře vede elektrický proud.
Postup:
- změření odporu poprvé nízký odpor
- prudké zahřátí
- schlazení na předchozí teplotu a opětovně změření vyšší odpor
Má otázka je: opravdu existuje taková to chemická reakce, že teplota může urychlit skokově vznik oxidu hliníku na povrchu elektrického vodiče?
Děkuji Ondra
Reakcia bude obycajne spalovanie hlinika v kysliku, otazka je len ako dobre prebieha pri danych podmienkach a aka vrstva Al2O3 zodpoveda takemu narastu odporu.
↑ Xellos:
Ten vodič byl odlit takže má tepltou přes 800° aby dobře tekl, takže on byl vystaven při výrobě takovým to podmínkám ale oxidace nevznikla, potom byl jednou rázově proudem zahřát a pak až se prý měla oxidace objevit.
Takže nevím jestli mi Vaše odpověď říká na moji otázku ano či ne.
Zdravím,
hliník je velmi reaktivní, na vzduchu i za normální teploty se ihned pokrývá tenkou vrstvičkou hliníku, která jej chrání před další oxidací. Takže povrch hliníku nikdy není čistý hliník.
Pro zajímavost: pokud tuto ochranou vrstvičku narušíme například rtutí či galiem, pak se hliník bude neustále oxidovat, dokud se nepromění úplně v oxid hlinitý. Tato reakce je provázena vývinem tepla a narůstající oxid hlinitý lze pozorovat očima (přírůstek je v milimetrech za minutu).
K tvé otázce. Je možné, že ohřátí hliníku způsobí poškození ochranné vrstvičky oxidu a tím její další nárůst, a následné snížení vodivosti. Ale jistý si nejsem.
Spíš si myslím, že hliník ohřátím změnil rozměry (laicky řečeno tekl) a tím kontakty, které byly původně dotažené, ztratily kontakt vlivem změny rozměru (zmenšení ochlazením).
Děkuji za názor.
Nejde o natavení, ale chápu tu to jinak správnou domněnku. Je to spíš nežádoucí, vedlejší dotyk, než kontakt v pravé slova smyslu.
Takže opravdu řeším zda výrazným ohřátím, může posléze narůst (zesílit) vrstva oxidu, tak aby byl měřitelný nárůst elektrického odporu.
Pokud je to po chemické stránce nemožné, změna odporu nepatrná, dlouho trvájící (řády dnů) začneme hledat jiné vysvětlení.
↑ Ondry:
Zdravím,
Změna odporu by byla chemicky možná, ale spíš bych se přikláněl k tomu, že se hliník ohřátím a ochlazením scvrkl, jak popisuje kolega ↑ mák:. Hliník taje při 660 °C.
Nejedná se o hypotetickou úvahu, ale reálný problém. Problém je komplexnější, tečení a ztráta kontaktu jak popisujete ve své podstatě nedává smysl. Ale chtěl jsem nejjednodušeji naznačit oč jde, jedna z úvah je již položena otázka, ale přeformuluji at není matoucí elektrotechnická část.
Je tedy možné skokového nárůstu vrstvy oxidu hliníku na povrchu vlivem rychlého ohřátí?
Pokud ano jak říká pan ↑ houbar: byl bych Vám velmi vděčný za bližší vysvětlení.
Děkuji Ondra.
↑ Ondry:
Ahoj! , toto sa udialo na Al folii vplyvom teploty a vzdušného O2,
pozri aj obrázok na str. 8 of 24
http://prod.sandia.gov/techlib/access-c … 138424.pdf
a to ešte tadiaľ nepretekal prúd.
Stránky: 1