Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Pekný večer prajem,
Mám jeden vážny problem nakoľko som Maturant tak zajtra ma čaká veľmi ťažký test a vyskytnu sa tam aj tieto príklady ak sa Vás smiem spýtať viete mi prosím Vás vysvetliť ako nato ? nejaky podrobnejší postup nakoľko som z toho fakt vytretý a potrebujem čo najlepšiu známku keďže prepadnúť fakt nechcem aj keď to je iba polrok
Ďakujem veľmi pekne za rýchle odpovede
Hoj,
budu se zabývat příkladem c) když jsi jej zmínil. V podstatě chceš odstranit z rovnice faktoriál. Napřed ... co uděláš (jak to provedeš) abys dostal z: (x-1)! toto: (x-3)! ? Pokud dokážeš odpovědět na tuto otázku, zbytek už je jednoduchý (vytýkat, krátit, dopočítat).
↑ lamicka:
neviem práveže neviem lamicka ...... a ↑ Al1: vedel by si mi prosím aspoň jeden príklad vypočítať ? Ďakujem
↑ sl4gon:
Ale načo?
Proste v c) miesto (x-1)! napíšeš (x-1)(x-2)(x-3)!
Hovor si vždy najprv čísla, trebárs 6!=6.5.4.3.2.1 .
Každé ďalšie číslo je o 1 menšie ako predchádzajúce.
Evidentne platí, že 6!=6.5.4!.,£
Potom napríklad p!=p(p-1)(p-2)....3.2.1
A časť za (p-1) je vlastne (p-2)!, lebo je to súčin čísel, v ktorom každé nasledujúce je od predchádzajúceho o 1 menšie.
Do školy si chodil, alebo nie?
↑ misaH:
Chodil ale matika mi nikdy nešla nikdy som jej nechápal .... prepáčte že tu pred Vami vyzerám ako najväčší hlupák no neviem si s tým pomôcť preto som to skúsil tu ..... a to Hčko ? vedeli by ste sa mi na to pozrieť ?
Tak - asi by som najprv vydelila celú rovnicu tým x!.
Potom by som upravila menovateľ (x-3)! na
(x-3)(x-4)(x-5)!, aby sa mi ľahšie robil spoločný menovateľ.
↑ vlado_bb:
Myslím, že by bolo dobré.vedieť, čo vie zadávateľ, čo je jednoduchšie preňho... :-)
Teraz stačí prvý zlomok rozšíriť súčinom (x-3)(x-4) a je to.