Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 01. 2017 21:44

Tomas123456789
Zelenáč
Reputace:   

Výpočet trajektorie šikmého vrhu

Zdravím,
řeším takový menší problém ohldnedně šikmého vrhu. Potřebuji si do pole (array) vypočítat trajektorii šikmého vrhu tzn v každém čase pozici objektu (x,y souřadnice). Na wikipedii jsem našel vzoreček, ovšem z tohoto vzorce se mi nedaří vybouchat trajektorii

x=x0+v0*t*cos(alpha)
y=y0+v0*t*sin(alpha)-0.5*g*t^2;

No normálně by mne napadlo to hodit do cyklu a chodit po t++; Ovšem je tu problém, tento vzorec mi nehodí v novém čase (t++) nové alpha -> objekt letí šikmo vzhůru a rozhodně neopisuje parabolu směrem dolů.

Díky za pomoc :)

#2 13. 01. 2017 04:06

mák
Místo: Vesmír, Galaxie MD
Reputace:   63 

Re: Výpočet trajektorie šikmého vrhu

Zdravím,
$\alpha$ je konstanta - jo to počáteční úhel, pod kterým je předmět vyslán ze souřadnice $x_{0}$ a $y_{0}$.
Tento vzorec počítá pro libovolný čas $t$ nové souřadnice $x$ a $y$, nebo přehledněji $x_{t}$ a $y_{t}$.

LibreOffice Verze: 25.8.4.2, Maxima 5.49.0 (SBCL)

#3 13. 01. 2017 18:22

Eratosthenes
Reputace:   140 

ahoj ↑ Tomas123456789:,

na tomto případu je vidět ten pokrok. My jsme kdysi museli umět ten vzorec odvodit a rozumět mu. Tobě ho stačí najít na Wikipedii...

Budoucnost patří aluminiu.

#4 15. 01. 2017 10:05

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím,

↑ Eratosthenes: připomeňte mi, prosím, za působení Eratosthenese již byl zaveden pojem goniometrických funkcí v dnešním značení? Já si, např., pamatuji doby, kdy již existoval knihtisk a tedy i tabulky s různými vzorci (a nejen). I v tom se viděl svého času pokrok :-)

#5 15. 01. 2017 10:39

Eratosthenes
Reputace:   140 

ahoj ↑ jelena:

Goniometrické funkce jsem do matematiky zavedl samozřejmě já :-) i když jsem je ještě neznačil tak, jako dnes. Jediné moje spisy, kde jsem je zmiňoval, se ale o několik desítek let dostaly do ruky Hipparchovi, kterýžto lump je ode mě opsal a moje zápisy spálil. Od těch dob si lidstvo myslí, že s tím přišel on. První tabulky měl Ptolemaios, ale ty taky nějak zmizely v propadlišti dějin. První dochované jsou indické. A s dnešním značením přišel Euler.

Budoucnost patří aluminiu.

#6 15. 01. 2017 12:25

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Eratosthenes:

děkuji, skutečně máte nárok na vybavování si vzpomínek na to, jak jste odvozoval :-)

Zápatí