Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,prosím o pomoc s těmito úlohami:
1.Občan vložil na konci roku 2005 na svůj účet s roční úrokovou mírou 1,75procent a s pololetním úrokovacím obdobím částku 20 000kč a koncem každého kalendářního pololetí vkládá 5000kč.(z účtu žádný obnost nevybírá,dán z úroku je 15procent).Jakou částku bude mít na konci roku 2010?
2.Občan získal počátkem roku 2006 úvěr ve výší 400 000kč na dobu 6let s roční úrokovou mírou 5,6procent.Uvěr bude splacen v šesti stejných ročních splátkách,první po jednom roce od poskytnutí úvěru.Kolik korun bude činit jedna splátka?
Děkuji,vím,že na to existují nějaké vzorečky,ale ty nějak nemůžu najít.

↑ k.niccy@seznam.cz:
2) s - splátka snad jsem ten vzorec našel správně:-)
Ano,to je on,vyšlo to:-)můžu poprosit ještě oten ktomu prvnímu?

↑ k.niccy@seznam.cz:
u té jedničky mám trochu problém s tím, že počáteční vklad a částky potom ukládané jsou různé. Vzorec pro Sn platí když poč vklad i částky jsou stejné. Tak jsem to rozdělil na dvě části. Z tech 20000 jsem 5000 tisíc vzal, abych mohl použít první vztah a na zbylých 15000 jsem použil vztah, jako bych do banky dal 15000 a nechal je jen úročit. Výsledek je pak sečtení Sn a In. Otázka je, zda to tak jde:-)

↑ k.niccy@seznam.cz:
Víš jak má vyjít ten první příklad?
Nemůžu odvodit obecný vzoreček.
Když jsem to počítal přes ta pololetí tak mi vyšlo toto:
Konečná částka:
63 403,- Kč.
Má to vyjít dle Marnese:-)děkuji vám:-)
p/100 je vyjádření procent v desetinném tvaru. Protože 100%/100=1 jako celek. Nebo 50%/100=0,5 jako polovina. Už chápeš? S % jako takovýmy se počítat nesmí, musí se vyjádřit v desetinném tvaru.

↑ Paliking:No tak to si potom budeš muset projít celou teorii, kde je tento vzorec odvozený. Já ho jen používám:-)