Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Čaute. Chcem sa opýtať, či táto množina
je uzavretá, otvorená alebo kompaktná a že prečo. A ak by ste boli niekto dobrí, tak by som sa chcel opýtat, či by ste mi nevedeli niekto doporučit aj nejaký materiál, kde by sm sa tie množiny naučil, resp. pochopil dakujem
↑ Sherlock:Ano, presne takto a uloha bola načrtnut a rozhodnut, či je otvorená, uzavretá alebo kompaktna
↑ Sherlock: Viem, čo to znamená,ale neviem todokázat, overit, toto je jediná vec, ktrá mi robí v 3ke analýze problém. Podla mna asi Euklidovskej metrike.
Možná by stačilo určit vnitřek a hranice množiny. Pokud je množina rovna svému vnitřku, je otevřená. Pokud je rovna svému uzávěru (mám dojem že to je pokud je rovna sjednocení vnitřku a hranice), je uzavřená.
Omezenost množiny je maximální vzdálenost 2 bodů v této množině. Ta je jaká?
Da sa to tak pomerne vseobecne nahliadnut:
Funkcia
je spojita prave vtedy ked pre lubovolnu otvorenu mnozinu
plati, ze
je otvorena.
Teda ak mame nejaku spojitu
, tak
je otvorena, co znamena, ze mnozina
je uzavreta.
Tvoja mnozina je
cize je uzavreta.
Ohranicena nie je, co mozes lahko nahliadnut z toho, ze obsahuje body
pre lubovolne velke
a teda nemoze byt ani kompaktna.
↑ Bopinko: To vsetko ale stoji a pada na pouzitej metrike. Radsej si over, aku mal zadavatel ulohy na mysli. Pretoze ak ide napriklad o diskretnu metriku, veci sa radikalne menia :)
↑ Bopinko:
Ahoj.
Pojmy jako uzavřenost, otevřenost, kompaktnost dané množiny M jsou velmi relativní.
Přesněji řečeno: jsou závislé na metrickém (obecněji topologickém) prostoru, v němž
je množina M vnímána. Nemusí jít jen o metriku či topologii, ale jde i o "základní" množinu,
která spolu s metrikou či topologií daný prostor tvoří. Tato specifikace v Tvém zadání není
zřetelná.
Množina, která je v jednom prostoru otevřená resp. uzavřená resp. kompaktní, v jiném
prostoru příslušnou vlastnost mít nemusí.
EDIT.
Slovenskou literaturu na téma metrických prostorů neznám. Z české literatury mohu doporučit
Vojtěch Jarník: Diferenciální počet II,
Eduard Čech: Bodové množiny.
↑ Rumburak: Doplnim aj slovensku literaturu:
Tibor Salat: Metricke priestory, Bratislava, Alfa. Starsia, ale pristupne napisana, v knizniciach by mala byt.
Ono zase okolo toho netreba moc spekulovat, totizto taketo rady by sa dali davat pri kazdej ulohe - ak sa niekto spyta na korene polynomu tak je tiez rozdiel, ze ci v konecnom poli, alebo v realnych cislach, ale obvykle sa predpoklada nejaky prirozdeny kontext (realne/komplexne cisla) a ked niekto chce nieco ine, tak to specifikuje.
Ked sa bavime o realnych cislach (a zadanie OP ich silno naznacuje- konkretne priestor R^2) tak bez povedania sa chapu so standardnou metrikou a standardnou topologiou (t.j. euklidovskou), dokonca aj v odbornych clankoch, samozrejme su aj slusni autori a ti to napisu explicitne, ale nezda sa mi ze by to bolo pravidlo.
PS: ale to zase neznamena, ze nemozte OP troska sprdnut zato, ze nepise poriadne zadania :D
PPS: moje riesenie je (tak trochu nahodou) platne aj v diskretnej topologii