Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, potřeboval bych pomoc s výpočtem průběhu funkce a to f(x)=((x^3)/((x^2)-4))
Už jsem udělal následující body:
1. Určil jsem Df.
2. Určil jsem sudost lychost.
3. Limity v kraj. bodech.
4. 1. Derivaci
5. 2. Derivaci
Ještě mi tam chybí:
1. Kdy je fce. rostoucí, klesající a body podezřelé z extrému?
2. Kdy je fce. konvexní, konkávní a inflexní body?
3. Svislá a Šikmá asymphota?
Předem děkují za kazdou odpověď.

Zadej tu fci zde
http://user.mendelu.cz/marik/maw/index. … orm=prubeh
Díky za ten link, z toho co mi tam vyšlo jsem si doplnil body podezřelé z extrému a inflexní body ale to ostatní jsem z toho nevyčet. Možná to tam je ale já jsem to tam nevyděl, nebo spíš nepoznal že to je ono. Sry že tak otravuju ale mohl byjses na to podívat? Díky
↑ DaAnimal:
Ahoj -),
řekl bych, že průběh funkce je tu orpavdu časté témě a nevěřím, že tvé dotazy nejsou již několikrát zodpovězeny v jiných tématech, proto doporučuji, nahoře tlačítko Hledat, parametr hledání: Průběh funkce a uvidíš, najdeš vše co chceš velmi hezky vysvětleno a aplikováno na spoustě příkladů, oki? ;-)
Jinak pokud se podíváš na wikipedii a do vyhledávání zadáš Průběh funkce, tak najdeš také řešení tvého problému =)..
↑ DaAnimal:
Ahoj -),
zasnažil jsem se a zkusil projít, alespoň, to co jsi psal, že ještě nemáš úplně jistě.
DaAnimal napsal(a):
Ještě mi tam chybí:
1. Kdy je fce. rostoucí, klesající a body podezřelé z extrému?
2. Kdy je fce. konvexní, konkávní a inflexní body?
3. Svislá a Šikmá asymphota?
Add 1), 2)
Prvá derivace - správně, určení kdy funkce roste/klesá - správně i špatně (podívej se na obrázek, kde určuješ extrémy, kde jsou šipky nahoru, tam je funkce f(x) ! rostoucí, obdobně s šipkami dolu, oprav si to u sebe, protože jsi z neznámého důvodu začal určovat na druhém papíře, kdy funkce roste/klesá podle zajímavých bodů z def. oboru a to je špatně!);
Druhá derivace, konvexní/konkávní - správně;
Body podezřelé z extrému - nikde o nich ve tvém zápise není ani zmínka, doporučoval bych u první derivace nejprve najít, kdy je rovna nule, tyto body nazvat podezřelé z extrému, dokázat/vyvrátit extrém, u druhé derivace obdobně jen jde o inflexní body (znovu o nich není ani zmínka).
Add 3) Asymptota je přímka y=x pro x z int. (-oo; 0), (0; +oo), jinak jsou tam, ale i vertikální asymptoty, najdeš je (z obrázku je to jasné, tobě by to mělo být jasné z limit v zajímavých bodech D(f))?
Nakonec ještě malé doporučení: Neublíží ti, když ke všem zajímavým bodům, které vyšetřuješ (extrémy, inflexní body, průsečíky s osami) zjistíš funkční hodnotu a pěkně je všechny vypíšeš jako body se dvěma souřadnicemi. Ne že bys to měl takhle špatně, ale kdy už máš ze zadání hledat extrém/inflexní bod/průsečík, tak by bylo, dle mého, nejlepší napsat o které body jde, oki?
PS: Snad jsem se mockrát nepřehlédl..
↑ DaAnimal:
Zdravím,
řekla bych, že v základu OK - přepokládám také, že jsi kontroloval zde, z historie: http://wood.mendelu.cz/math/maw/prubeh/ … =nosavelog
Pouze u řešení nerovnic není mi úplně jasný zápis výsledku - rovnou pises třeba, že
, to neni dobry zapis.
Je lepší zapsat postup řešení nerovnice a výsledek v podobě intervalu
obdobně u všech nerovnic.
2. Není uveden postup výpočtu asymptoty se směrnici, pouze výsledek, že asymptota je y=x - máš ten postup?
Asi se to neuzná bez postupu.
Moje kontrola - všechno,
a v náhledu vidim, že kolega O.o již kontroloval a má jiné poznámky, tak tedy svůj příspěvek nevymažu (jinak bych to udělala).
-----------------
OT: kolega O.o již dosahl postavení Q a k velké radosti se nám netransformoval do zadné jiné podoby. Což mi dava nadeji, že i nadale nás bude těšít obsahem a vtipem příspěvků. A jelikož jeho styl psaní mi silně připomína dalšího českého chemika, tak mu přidám tento dárek (respektivě praktické školení, co ho může na chemických cestách potkat). Rozuměno?
Ahoj, udělal jsem menší upravy ale podle mě jsem se do toho ještě víc zamotal :D Tak bych vás chtěl poprosit ještě o kontrolu. Děkuji

Stále mi ale není jasné jak dojít k výsledku, že Asymptota v \pm\propto je přímka y=x a zda se jedná a šikmou nebo svislou asymptotu. Děkuji
↑ DaAnimal:
nerovnice jsem připomínkovála proto, že nemůžeme napsat takovou věc:
,
mas tam mit neco takoveho: http://forum.matweb.cz/upload/983-Bez%20názvu2.JPG
jinak intervaly jsou OK
asymptoty sikme / bud v tom vyrazu, co jsi dostal po l´Hospital, otevri zavorky a vytkni nejvetsi mocninu (na 4. tusim byla) nebo pouzij upravu to, co posilam:
http://forum.matweb.cz/upload/603-funkce1.JPG
OK?
↑ DaAnimal:
Ahoj -),
nemám moc času. Tak jsem jen v rychlosti něco sepsal na papír, přijde mi, že v tom zápise je teď trochu zmatek (jak už sám říkáš).
Jen v bodech několik drobností:
1. Předpokládal jsem, že řešíme po clou dobu funkci na reálných číslech, je to tak? V komplexních bych něco takového řešit neuměl.. (Poznámku o komplexních vysvětlím za chvíli)
2. První derivace. Vloudila se drobná chybička. Asi ybch doporučil, nejprve napsat ty drobnosti jako: f'(x) =0 <=> x=..., potom určit, kdy je funkce rostoucí/klesající (znaménko první derivace) a nakonec vypsat extrémy jako body (takhle mi ten zápis připadá trochu přetrhnutý tím, co jsem původně psal a nerad bych ti tím ničil tvůj systém - piš si to jak chceš, ne jak jsem psal, já ti jen doplnil, co bych řekl, že by se ještě hodilo někam dopsat). Ale hlavně, zapomněl jsi při určování intervalů monotonie (kdy funkce roste/klesá) zauvažovat nad těmi body, kde není f(x) definovaná (tzn.
není interval, kde funkce klesá, protože např. body x=2 a x=-2 nepatří do D(f) a tady je tam vlastně zahrnuješ).
3. Na skenu uvidíš, že inflexní bod je jen jeden, přehlédl jsi, že v čitateli druhé derivace je plus dvanáct (tímhle vysvětluji bod 1., více řešení ma rovnice pouze pro komplexní čísla).
4. Asymptota se směrnicí, vyřešil jsi jednou l'Hospitale, ale dále ti vyšel znovu výraz nekonečno lomeno nekonečnem, tak to chtěl buď nějakou úpravu nebo znovu l'Hospitale (můžeš ho použít několikrát, nic se neděje), proto ti nevychází směrnice (ten zápis ode mne na papírech ber trochu s rezervou, jen jsem se snažil v rychlosti o sumarizace, možná mi i něco vypadlo, tak se na to jen prosím mrkni).
5. Na skenu znovu uvidíš, že o horizontálních a vertikálních asymptotách jsi mohl rozhodnout již na počátku řešení.
6. U nás se za to moc bodů v testu nebralo, nevím jak u vás, ale je škoda přijít po nakreslení grafu o body za obor hodnot, který už nějak dohromady většinou z obrázku dáš ;-).
Numeriku jsem nekontroloval (až snad na tu druhou derivaci, protože tam to nebylo pěkné).
Link: Imageshack.us - Dva obrázky
EDIT: Koukám, že mne jelena znovu předběhla, tak ji to tu nechám, letím si udělat oběd a pak se přidat an forum s dotazy z fyziky :-D