Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj.
Je daný bod A[1,1] a vektor v(-3,-4). Napíš všeobecnú rovnicu priamky, ktorá je kolmá na vektor v a nachádza sa vo vzdialenosti 5 od bodu A.
Príklad mi napadlo vyriešiť takto:
Bod A posuniem o 5 po osi y - takže A[1,6], kolmý vektor je n(4,-3). Tieto súradnice dosadím do všeobecnej rovnice a mám výsledok:
4x-3y+14=0
Je tento postup správny?
↑ Polygon:
Zdravím,
přímka má být kolmá na vektor v - ten je tedy kolmý na přímku. Je proto jejím normálovým vektorem. Doporučuji si úlohy kreslit.
Posunovat bod A ve směru osy y se mi nejeví jako dobrá metoda - opět doporučuji obrázek.

Al1 napsal(a):
↑ Polygon:
Zdravím,
přímka má být kolmá na vektor v - ten je tedy kolmý na přímku. Je proto jejím normálovým vektorem. Doporučuji si úlohy kreslit.
Posunovat bod A ve směru osy y se mi nejeví jako dobrá metoda - opět doporučuji obrázek.
Takže mám do rovnice dosadiť pôvodný vektor v(-3,-4)?
↑ Polygon:
ano, pro rovnici přímky můžeš vzít jakýkoli jeho nenulový násobek, takže třeba vektor (3; 4)
Ahoj, polygon. Nemohol by si zadania písať normálne, bez Code? Ja tie texty vôbec nevidím, len začiatky... Mám malý displej. Veď to píš normálne, ako iné texty. Je to problém? Ďakujem.