Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím poradil by mi někdo, zda jsem počítala správně. 
1) Určete definiční obor funkce f = 
2) Vypočtěte derivaci funkce f a určete její definiční obor
D(f´)=
f´(x)=
= 
Stac. body = 0, +1, -1
Funkce je rostoucí v 
Klesající v 
3) Vypočtěte druhou derivaci funkce f v bodě x=0 Tady bohužel nevím, jak vypočítat funkci v x=0, tak jsem spočítala normálně druhou derivaci.
f´´(x)=
4) Ověřte, že funkce f má v bodě x=0 lokální maximum
f´´(x)=
$
↑ lidousek7:
ahoj
co sa tyka definicneho oboru, pozri sa na menovatel a uvidis, kedy vyraz nema zmysel
derivacia je dobre, definicny obor opat nie dobre, znovu ide o menovatel
v zadani nevidim zmienku o vysetrovani monotonie intervaly su skoro spravne, lenze pri dosadeni niektorych hodnot dostanes nedefinovany vyraz (podobne ako vyssie)
druha derivacia bode znamena zderivovat a dosadit
vyzera by spravne, ak ide len o to, ci je tam maximum/minimum
Dobrý den, mám zadanou funkci 
Mám řešit průběh funkce, ale nevím si rady s tím, že je tam písmeno e. Vyřešila jsem def.obor: R-(-2)
První derivaci: 
Pak druhou derivaci: 
Mám zjistit monotonnost a extrémy funkce. Udělám osu do které vložím body -2,-1,0 a mám zjišťovat znaménka pro jednotlivé intervaly, jenže tady si nevím rady jak mám dosadit do funkce číslo z intervalu, když je ve funkci písmeno e(nechápu co to e je). Prosím o radu, děkuji
↑ sarka5362:
Zdravím,
založ si své vlastní téma. Odpovídat ti do jiného příkladu by bylo značně nepřehledné.
↑ lidousek7:
Toto je dobře:![kopírovat do textarea $\frac{-4(x^{2}-1)^{2}-[-4x(4x^{3}-4x)]}{(x^{2}-1)^{4}}$](/mathtex/d7/d778f1a2f72c0776ff8646e5555f92e1.gif)
Toto už chybně: 
Výhodnější než roznásobení v čitateli se jeví přednostní rozklad na součin - dá se vytknout výraz
- a pokrácení tímto výrazem.
Jiný výpočet spočívá v převedení podílu na součin
a derivaci součinu.