Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 01. 2017 14:50 — Editoval slender (23. 01. 2017 14:52)

slender
Pozice: student
Reputace:   

Pravděpodobnost výsledku hry bez určeného počtu kroků

Ahoj, řeším následující úlohu:

Adam a Bedřich hrají hru, ve které poražený dává vítězi jeden dolar. Hra se hraje opakovaně, dokud někdo není bez peněz (bankrot). Adam je ve hře o něco lepší a zvítězí v ní s pravděpodobností $\frac{3}{5}$. Adam má před první hrou 1 dolar, Bedřich má před první hrou 2 dolary.

Jaká je pravděpodobnost, že hra skončí bankrotem Bedřicha?

Zatím jsem dospěl k následujícímu:

Edit: Při přepisování svého postupu jsem si uvědomil, že postup výpočtu $X$ započítává i možnosti, kdy Adam zbankrotuje před $k$ koly, je tedy špatně z více důvodů.

Nalezl jsem na internetu řešení této úlohy a $P(B\text{ prohrál v }k\text{-tém kole})$ by měla jít vypočítat následovně:

$\sum_{l=1}^{\infty}\left(\frac{3}{5}\right)^{l+1}\left(\frac{2}{5}\right)^{l-1}$

Mohl by mi někdo prosím vysvětlit, proč? Předem díky...

• (téma jako vyřešené označil(a) slender)

#2 23. 01. 2017 19:18

Avokado
Reputace:   

Re: Pravděpodobnost výsledku hry bez určeného počtu kroků

Je treba si uvedomit, ako nasledujuca hra vlastne funguje.
Zaujima nas, kedy nastane situacia kedz ben nema zadne penize. Moze sa to stat hned v prvej hre ? Nemoze.(preto je suma od jednej)
Dalej treba zobrat na zretel ze existuje sanca ze budu hrat do nekonecna.(to je ta suma)
Navyse Benov stav penez nikdy nebude 0 po kazdej lichej hre. Ergo kazda parna hra dava pravdepodobnost 0.
Ako teda vyzera ta hra v kazdej parnej hre ? Ide o to, ze prvu hru ben vzdy prehra a navyse posledne dve hry prehra. Ben prehrava vzdy ked v postupnosti hier bude on mat dve prehry po sebe, a vsetky ostatne hry medzi tymito sa budu striedat. BABABABA.......BABB z toho vyplyva ze B je vzdy o 2 viac ako A..

#3 23. 01. 2017 19:20 — Editoval slender (23. 01. 2017 19:21)

slender
Pozice: student
Reputace:   

Re: Pravděpodobnost výsledku hry bez určeného počtu kroků

↑ Avokado: Díky moc za vysvětlení, už to chápu. :)

Zápatí