Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
řeším úlohu o mincích v šuplících na Bayesovu větu, na kterou jsem narazil snad ve všech materiálech:
Mějme 3 zásuvky a 6 mincí – 3 zlaté a 3 stříbrné. Do těchto tří zásuvek rozmístíme tři páry mincí: ZZ, ZS, SS (Z značí zlatou minci, S stříbrnou). Náhodně vybereme zásuvku, ze zásuvky náhodně vybereme minci a zjistíme, že je zlatá. Jaká je pravděpodobnost, že i druhá mince v této zásuvce bude zlatá?
Řešení úlohy je většinou prezentováno jako ideální příležitost pro použití Bayesovy věty:
, kde si za
označíme pravděpodobnost, že pár ZZ je právě v i-té zásuvce, A je pak výběr mince z náhodně vybrané zásuvky.
Napadlo mě alternativní (pro mě intuitivnější) řešení, které vyšlo stejně, nejsem si však jist, zda jde o shodu okolností a nebo zda je skutečně také použitelné, stačí zde použít vzorec z definice podmíněné pravděpodobnosti a vzorec pro disjunktní podmíněnou pravděpodobnost:
Čitatel známe, je to prostě pravděpodobnost, že vybereme ten správný šuplík:
Jmenovatel pak rozepíšeme na jednotlivé případy:
Výsledky pak stačí dosadit:
ona ta slavná Bayesova věta by se taky mohla nazývat "Bayesovo triviální pozorování, plynoucí z definice podmíněné psti a věty o úplné psti", ale to nemá ten správnej zvuk...
takže ano, pokud znáš přímo
, nemusíš čitatel rozepisovat jako
, jmenovatel pak počítáš stejně jako je to v Bayesově větě
Stránky: 1