Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 01. 2017 02:43

Wooh
Zelenáč
Škola: VUT FSI
Pozice: student
Reputace:   

Důkaz Legesgueovy věty

Zdravím, chtěl bych vás poprosit o pomoc s jedním krokem v důkazu Lebesgueovy věty, kterou máme v rámci předmětu Furierova analýza definovanou jako:
Nechť máme posloupnost $\{\varphi _n\}_{n=1}^{\infty }  \subseteq M([a,b])$ tedy posloupnost funkcí měřitelných na intervalu $[a,b]$. $\exists M > 0 : |\varphi_n(t)| \le M $ pro skoro všechna $t \in [a,b] $, $\forall n \in \mathbb{N}$ $\forall c \in [a,b]$
$\lim_{n\to\infty }\int_{a}^{c}\varphi _n(t) dt = 0$
Pak pro
$\forall f \in L([a,b])$
platí
$\lim_{n\to\infty }\int_{a}^{b}f(t)\varphi _n(t) dt = 0$.

Začátek důkazu
Podstatná část důkazu

Jde mi o konkrétní část důkazu v druhém URL. Tvrdíme, že $\int_{x_k}^{x_{k+1}} \varphi_n(t) dt \to 0$, což plyne z předpodu věty. Dále tedy i $f(x_k)\int_{x_k}^{x_{k+1}} \varphi_n(t) dt \to 0$ jelikož $f(x_k)$ je pouze číslo a konvergenci nepokazí. To co ale nevím jak zdůvodnit, je proč konverguje i suma přes tyto intervaly k 0 tedy $\sum_{k=0}^{m-1}f(x_k)\int_{x_k}^{x_{k+1}} \varphi_n(t) dt \to 0$. Byl mi dán protipříklad harmonické řady, kde členy jdou postupně k 0, ale součet řady je divergetní.
Děkuji moc za každou radu.

#2 24. 01. 2017 08:11

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

Re: Důkaz Legesgueovy věty

Limita součtu se rovná součtu limit. Nekonečné řady do toho nepleť.

#3 25. 01. 2017 23:26

Wooh
Zelenáč
Škola: VUT FSI
Pozice: student
Reputace:   

Re: Důkaz Legesgueovy věty

Toto právě nestačilo. Napadlo mě jestli třeba nechtěl slyšet, že ta řada je do m, tedy přes konečný počet intervalů. Ikdyž tím si taky nejsem moc jistý, vzhledem k tomu, že to má platit pro libovolné epsilon.

Zápatí