Ze součinu rozpustnosti Cu(OH)2 (pKs = 18,8) vyplývá, že při pH = 7 je maximální koncentrace
c(Cu++) = 1,58*10^-5mol/dm3 = 1mg/dm3. Pokud se komplexů týká, záleží na přítomnosti a koncentraci ligandů, navíc ještě v závisiosti na pH, které může ovlivňovat stabilitu komplexů.
↑ Marťánek:
Vidíš, není to ani moc složitá. Chtělo by to nějaké tabulky. Záleží na tom, co studuješ. Na uložto jsou tabulky pro střední školy, ale mám i jiné chemické tabulky v pdf. Pokud by ti nestačily ty z uložto, dal bych ti je na leteckou poštu. Když bude potřeba, tak dej vědět mailem nebo soukromou zprávou.
Zdravím,
↑ Marťánek: pokud stačí tento zdroj (odkazuje na tabulky Lurje, měla bych mít doma, večer se podívám do originálu, pokud bys potřebovala odkaz na zdroj), u vás v knihovnách by mohl také být.
Je toto, co potřebuješ? Děkuji.
Zdravím,
já mám přesně knihu z roku 1989, údaj je na str. 326. Citace by mohla být tak:
LUR'JE, Julij Jul'jevič. Spravočnik po analitičeskoj chimii. 6. přeprac. a dopl. výd. Moskva: Chimia, 1989. ISBN 5-7245-0000-0.
Ovšem pozor na toto: údaje ve vydáních z roku 1971 (v odkazu v mém předchozím příspěvku) a 1989 se dost liší (je to lg K1=5,9). (to může být, vzhledem k různé technice stanovení). Obě knihy najdeš v djvu zde r. 1971 (str. 268, pro djvu 135) a 1989. Rok 1989 vidím v odkazu v knihovně (musíš zadat do vyhledání). Pokud chodíš i do některé městské knihovny, tak přes službu meziknihovní výpůjčky není problém si knihu zajistit (alespoň u nás v Opavě tak je).
Zde jsem našla článek s porovnáním hodnot z různých metod (ale najdeš toho i více). Potřebuješ to spíš do teoretické častí, nebo hodnotu budeš prakticky používat? Děkuji za upřesnění (a kolegům za případné doplnění, pokud knihu nebo jiný zdroj mají).
↑ Marťánek:
také děkuji. Bude dobré tedy použit hodnotu z dostupného vydání (r. 1989), kde je lg K1= 5,9. Viz poslední řádek na obrázku, dobře to souhlasí i s tabulkou 3 z již odkazovaného článku. Přeji zdárné výpočty.