Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 12. 2015 14:39

bert.blader
Škola: Západočeská univerzita v Plzni
Pozice: Student
Reputace:   

Jordanův kanonický tvar matice

Dobrý den,
mám určit Jordanův kanonický tvar matice J a matici T, pro kterou platí $A=TJT^{-1}$.
//forum.matweb.cz/upload3/img/2015-12/39738_zadani.jpg

Spočetl jsem charakteristický polynom a vlastní čísla, to mám určitě dobře.
charakteristický polynom: $\lambda ^{2}(\lambda +2)$
vlastní čísla jsou tedy: $\lambda _{1}= -2 ,  \lambda _{2}=\lambda_{3} =0$

Dostávám se k otázce, nevím jak je to s vlastními vektory.
Pokud je λ = -2, tak dostávám po úpravě matici:
//forum.matweb.cz/upload3/img/2015-12/40335_lambda2.jpg

pokud λ = 0, tak dostávám
//forum.matweb.cz/upload3/img/2015-12/40368_lambda0.jpg

Wolfram mi píše, že vlastní vektory jsou:

$v_{1} = (2, -1, 3)$
$v_{2} = (-1, 4, 3)$
$v_{3} = (0, 0, 0)$

První dva vlastní vektory jsou mi jasné jak vznikly, ale třetí (nulový) vlastní vektor je mi záhadou.  Mám pocit, že nulový vektor bude vždy vlastním vektorem ať jsou čísla v matici jakákoli a do výsledků se "jakoby nepočítá".

Nevím jak mám teď zapsat Jordanovu matici. Jak je to s Jordanovými buňkami, jestli to mám brát tak, že pro λ = 0 jsou  dva různé vlastní vektory v2 a v3, a nebo jestli pro λ = 0 je jen jeden vlastní vektor v2, takže Jordanova buňka by měla pro  λ = 0 rozměr 2x2.

Děkuji za reakci a snad rozumíte mé otázce.

• (téma jako vyřešené označil(a) bert.blader)

#2 11. 12. 2015 14:44

Eratosthenes
Reputace:   140 

Re: Jordanův kanonický tvar matice

ahoj ↑ bert.blader:,

momentálně nemám čas, ale vlastní vektor nemůže být nulový. Pokud to píše Wolfram, píše to špatně.

Budoucnost patří aluminiu.

#3 02. 02. 2017 19:19

kompas
Zelenáč
Reputace:   

Jordanova matice bude určitě 3x3 neboť máš 3kořeny, takže na diagonále bude -2,0,0 nebo 0,0,-2 to záleží na tobě jak si to zvolíš. Nad diagonálou budou nuly a pod diagonálou vlevo v rohu bude taktéž nula.

Teď se musíš vyřešit, kde ve zbývajících místech bude 0 nebo 1.

Měl by si vědět, že mezi různými buňkami bude vždy 0, což znamená, že mezi 0 a -2 pod diagonálou bude taktéž nula.

Teď se musíš rozhodnout mezi nulami na diagonále pod diagonálou bude 0 nebo 1. To zjistíš tak, že z matice kam si ty 0 dosadil (předpokládám, že to máš správně) vyšlo, že h(a+0$\lambda $)=2...dále si musíš vypočítat defekt té matice nebo dimV...nevím jak si to značíš, ale je to počet sloupců -  h(a+0$\lambda $). tím pádem ti vyjde dim V=1.

A vzhledem k tomu že se ta jednička nerovná počtu kořenů rezprezentující nulu ($\lambda 2, \lambda 3$), tak víš, že tam pod diagonálou vznikne 1. A už máš vyřešenou Jordanovu matici....Snad si to pochopil :D

#4 04. 02. 2017 00:34

vanok
Reputace:   742 

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

Zápatí