Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Dobrý den,
mám určit Jordanův kanonický tvar matice J a matici T, pro kterou platí
.
Spočetl jsem charakteristický polynom a vlastní čísla, to mám určitě dobře.
charakteristický polynom: 
vlastní čísla jsou tedy: 
Dostávám se k otázce, nevím jak je to s vlastními vektory.
Pokud je λ = -2, tak dostávám po úpravě matici: 
pokud λ = 0, tak dostávám 
Wolfram mi píše, že vlastní vektory jsou:

První dva vlastní vektory jsou mi jasné jak vznikly, ale třetí (nulový) vlastní vektor je mi záhadou. Mám pocit, že nulový vektor bude vždy vlastním vektorem ať jsou čísla v matici jakákoli a do výsledků se "jakoby nepočítá".
Nevím jak mám teď zapsat Jordanovu matici. Jak je to s Jordanovými buňkami, jestli to mám brát tak, že pro λ = 0 jsou dva různé vlastní vektory v2 a v3, a nebo jestli pro λ = 0 je jen jeden vlastní vektor v2, takže Jordanova buňka by měla pro λ = 0 rozměr 2x2.
Děkuji za reakci a snad rozumíte mé otázce.
ahoj ↑ bert.blader:,
momentálně nemám čas, ale vlastní vektor nemůže být nulový. Pokud to píše Wolfram, píše to špatně.
Jordanova matice bude určitě 3x3 neboť máš 3kořeny, takže na diagonále bude -2,0,0 nebo 0,0,-2 to záleží na tobě jak si to zvolíš. Nad diagonálou budou nuly a pod diagonálou vlevo v rohu bude taktéž nula.
Teď se musíš vyřešit, kde ve zbývajících místech bude 0 nebo 1.
Měl by si vědět, že mezi různými buňkami bude vždy 0, což znamená, že mezi 0 a -2 pod diagonálou bude taktéž nula.
Teď se musíš rozhodnout mezi nulami na diagonále pod diagonálou bude 0 nebo 1. To zjistíš tak, že z matice kam si ty 0 dosadil (předpokládám, že to máš správně) vyšlo, že h(a+0
)=2...dále si musíš vypočítat defekt té matice nebo dimV...nevím jak si to značíš, ale je to počet sloupců - h(a+0
). tím pádem ti vyjde dim V=1.
A vzhledem k tomu že se ta jednička nerovná počtu kořenů rezprezentující nulu (
), tak víš, že tam pod diagonálou vznikne 1. A už máš vyřešenou Jordanovu matici....Snad si to pochopil :D
Ahoj ↑ bert.blader:,
Je uzitocne si precitat https://en.m.wikipedia.org/wiki/Jordan_normal_form
Stránky: 1