Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Vědro na vodu je zhotoveno z plechu, má tvar komolého rotačního kužele a nemá víko; průměr dna je 24 cm, průměr okraje 32 cm, strana má délku 30 cm. Kolik váží vědro, jestliže 1m<na druhou> plechu váží 10,5 kg? Kolik litrů vody se do vědra vejde?
Prvně by mě zajímalo, co je myšleno tím průměren okraje, kde se použije, k jakému výpočtu? Vím, kolik má vyjít S (obsah) i V (objem), ale nevychází mi to. Potřebovala bych vidět postup, abych věděla, kde dělám chybu. Nejspíš vím základní myšlenku, že se z klasického vzorce pro S komolého kužele vypustí "pí"r2 <na druhou>, a r2 (u pláště), ale prostě mi to nevyjde. Všechny rady uvítám.

Toto je obený vzorec pro výpočet obsahu komolého kužele.
Ale my máme situaci, kde nemáme horní podstavu, takže vzorec jsem si upravila na tuto podobu -->
A nejspíš už tady mám chybu.
Vyjde mi přibližně 1582,56 cm <na druhou>, to jsem převedla na m <na druhou> a hodnotu vynásobila 10,5.
Ale chyba musí být už v tom vzorečku, že?