Stránky: 1
Ahoj,
potřebovala bych poradit s tímhle příkladem.
Vypočítejte odchylku přímek p (A, u s šipkou) a q (B, v s šipkou), je-li dáno :
A [1;0;3]; u s šipkou = [1;1;-2]; B [3;1;-1]; v s šipkou = [-1;0;1]
Moc děkuji
↑ blonckaa:
Zdravím,
počítali jste nějaký vzorový příklad? Inspirace třeba zde
↑ Al1: No já jsem na indivudálu, takže se všechno učím sama. A nevím jak to mám počítat, když jedná část jsou body a druhý vektory. Určitě je to jednoduchý, ale nedokážu si to nějak dát dohromady.
↑ blonckaa:
Pracuj pouze s vektory. Odchylka přímek je stejná jako odchylka jejich směrových (normálových) vektorů
. Stačí dosadit do vzorce
V čitateli je absolutní hodnota skalárního součinu, ve jmenovateli součin velikostí obou vektorů.
Odchýlka priamok je vždy ostrý uhol, vektorov môže byť aj tupý.
Ahoj ↑ misaH:,
Prijatelska poznamka. (Skutocne!)
Ty co ucia na strednej skole by mali mat solidnu formaciu na tuto temu. ( vsak ti vzdy maju formaciu na vyssej urovni ako ti ktorych ucia)
Pozri napr, https://fr.m.wikipedia.org/wiki/Angle a dopln to solidnou matematickov literaturov.
( preco nie diela od Bourbaki, ak to dokazes citat v fr., angl. ru... no su aj ine dobre citatelnejsie knihy geometrie).
Co sa tyka strednej skoly, je treba respektovat vase osnovy, aby ziaci jednotne vyucovanie.
( su rovnake v cz a na sk,?)
↑ Al1:
:-)
Vieš - možno je to naozaj terminologický problém - ten vzorec je určite dobre...
Asi je to o tom, že 2 priamky s jediným priesečníkom vždy určujú 2 uhly - tupý a ostrý. Takže bolo nutné dohodnúť sa, ktorý z nich bude odchýlka priamok.
Ale dva vektory zvierajú jednoznačný uhol, tam sa nič vyberať nemuselo.
Ahoj ↑ misaH:,
Pokial ide o ss tak asi to je tak na osnovach, ako pises.
No na urovni vs. (co je pripad ucitelov, co maju ich diplom) sa to iste robi z tym ze sa berie do uvahy orientacia (ak treba) a tiez niekedy treba definovat pojem uhlu zo suvisom z otocenim, a tiez niekeky je uvozovany aj ako trieda ekvivalencie ( mod pi, ci 2pi podla okolosti... coho stopy su mozno na ss pri pouziti jednotkovej kruznice...) atd.
Diplom z VŠ mám.
Súčasne viem, čo a ako sa učí na strednej škole.
Tí žiaci s mnohými vecami úplne začínajú. Kto s tým nerobí to ale podľa mňa nikdy nepochopí.
Nevidím súvislosť medzi orientovanými uhlami a zadaním úlohy.
Stránky: 1