Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
poradíte mi, prosím, s tímto primitivním příkladem?
Je až ostuda se ptát, i přesto, že mám za sebou chemii, opravdu nemohu vypočítat tento příklad, který potřebuji na zítra do laborek.
Vypočítejte, kolik gramů NaOH je potřeba pro přípravu 50 ml 10% roztoku NaOH.
Co vím, tak bych použil vzorec w = mi/m směsi
Ovšem 50 ml se nerovná 50 g, alespoň ne v tomto případě, protože se nejedná jen o roztok vody. Takže mě tam mate ten objem, nikoliv hmotnost.
Jak to, prosím, vypočítat? Děkuji
↑ DTBChemie:
Zdravím.
Budeš potřebovat hustotu 10% roztoku NaOH. Pokud ji nemáš zadanou, tak v tabulkách od Vohlídala ji uvádí takovou:
Pokud to chceš připravit pouze na papíře, tak potřebuješ znát hustotu toho 10% roztoku při dané teplotě (naješ někde v tab nebo na internetu), pomocí ní přepočteš objem na hmotnost roztoku m a pak použiješ ten vzorec
0,1= mi/m
Pokud to chceš připravit v laboratoři prakticky, tak hustotu vůbec nepotřebuješ znát (stačí jen tušit, že je o trochu větší než ró vody), smícháš tudíž třeba 6g NaOH a 54 g vody - dostaneš 60 g 10% roztoku, a po rozpuštěni a vytemperování toho odměříš 50 ml pipetou nebo válcem (dle požadované přesnosti). A ještě ti nějaký tem ml zbude k dobru.
Jojo už mi to nějak došlo, nakonec jsem to vypočítal takto:
m roztoku = V * ϱ
m roztoku = 50 cm3 * 1,110 g/cm3
m roztoku = 55,5 g NaOH
w = m/m roztoku
0,1 = m / 55,5 g
m NaOH = 55,5*0,1 = 5,55 g NaOH bude potřeba pro přípravu 50 ml 10% roztoku NaOH....
Ale nyní další otázka a tu už asi nevyřeším
b)
Vypočítejte kolik ml vámi připraveného 10% roztoku NaOH, budete potřebovat pro přípravu 10 ml 1M roztoku.
Hustota 10% roztoku NaOH ´při 20°C je 1,110 g/cm3; Mr = 40 g/mol.
Mě tady plete to, že se neptají, kolik gramů bude potřeba pro přípravu 10 ml 1M roztoku, to by bylo jednoduché, mě plete, že chtějí po mě objem pro přípravu dalšího objemu.
Poradíte?
trochu ti tam ulela desetinná čárka
↑ heterocyklista:
Dobře už opraveno, ale nyní, prosím, k otázce b)
to vůbec neřeš, proč se ptají na objem, prostě příklady se schválně zadávají i mnohem kostrbatěji.
10ml 1 M NaOH to je 0,01 l * 1 mol/l = 0,01 mol NaOH
0,01 mol * 40 g/mol = 0,4g NaOH což odpovídá
0,4g/ 0,1 = 4 g 10% NaOH
takže lomeno hustota
4 g/ 1,11 g/ml = 3,6 ml 10% NaOH
↑ heterocyklista:
Mužu dotaz? Výpočet s 0,01 mol NaOH chápu, 0,4 g NaOH taky chápu.
Ale ve třetím kroku 0,4 g/ 0,1 pocitam vlastně co? To je vzoreček čeho? Se v tom v teto hodině začínám ztrácet. Dekuji
to je vzoreček
0,1 = mi/m kde počítáš to m.
prostě je to výpočet hmotnosti 10 % roztoku NaOH ve kterém je obsaženo těch 0,4 g NaOH
↑ heterocyklista:
Děkuji
Potom je tam ale otázka tedy jak připravím 10 ml asi 1M NaOH? Vypočítali jsme 3,64 ml že je potřeba pro přípravu 10 ml 1M NaOH... Jak to ale připravím, že vezmu 3,64 ml připraveného 10% roztoku NaOH a co s tím dál, když potřebuji z toho vyrobit 10 ml 1M NaOH? :-O
zcela jednoduše, vypočítaný objem 3,6ml 10% roztoku naleješ do 10ml odměrné baˇnky a doplníš vodou po rysku.