Stránky: 1

Dobrý den,
při přípravě na maturitní a přijímací zkoušky z chemie jsme narazili na příklad: Rovnovážná konstanta reakce I2 (g) + H2 (g) --> 2 HI (g) má při určité teplotě hodnotu 56,4. Jaké bylo látkové množství vodíku na počátku reakce, jestliže víme, že zreagovalo 90% jodu? Počáteční látkové množství jódu bylo 1 mol, objem soustavy je jeden litr.
Můžete mi, prosím, poradit, jak na to?
Pokud by mi zreagovalo 90% jodu, je to 0,9 molu jodu. Poměr látkových množství VL je stejný - takže mi zreagovalo taky 0,9 molu vodíku - může toto být výsledek, nebo musím vycházet ze vztahu pro výpočet rovnovážné konstanty (koncentrace HI umocněná 2) / součin koncentrací VL?
Děkuju za pomoc!
Zkus vycházet z rovnovážné konstanty a pak se uvidí:
Ka = 56,4 = 1,8^2/(n(H2)*n(I2) = 3,24/(n(H2)*0,1) => n(H2) = 3,24/5,64 = 0,574molje rovnovážné látkové množství vodíku. počáteční látkové množství vodíku je 0,574 + 0,9 = 1,474mol H2.
Pokud by byla počáteční látková množství H2 a I2 stejné - rovné 1mol, musela by být rovnovážná konstanta 324!
OK?

Jasný.
Napsala jsem si vztah pro rovnovážnou konstantu, proč ale za látkové množství jodu dosazujeme 0,1?
měla jsem 1 mol, zreagovalo 90% - tedy 0,9 mol. Jako látkové množství HI dosazuju dvojnásobek - 1,8. Tak kde se pak vezme 0,1?
Díky za ochotu a trpělivost :)
↑ E.liskaT:
Rovnovážná konstanta popisuje rovnovážný stav, tedy stav, který vzniknul proběhnutím reakcí. Na počátku byl v 1dm3 1 mol I2. Kolik tam zůstalo, když 90% zreagovalo? z 1 molu I2 vzniknou 2 moly HI. Když ti vzniklo 1,8 molu HI, muselo reagovat 0,9 molu I2 a tedy v soustavě zůstalo 0,1 molu I2 nezreagováno, že?
Jasné?
Stránky: 1