Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 02. 2017 13:34 — Editoval SalParadise (17. 02. 2017 13:37)

SalParadise
Zelenáč
Škola: FJFI ČVUT
Pozice: student
Reputace:   

Opakování prváku na FJFI

Zdravím,

omlouvám se, ale nevěděl jsem kde lépe položit tento dotaz. Chci se zeptat jestli má někdo zkušenosti s opakováním prvního ročníku na jaderce, jak k tomu daný člověk přistupoval apod. Popřípadě směřuji dotaz na absolventy či studenty vyšších ročníků FJFI, jestli je dobrý nápad ten prvák opakovat. Ve smyslu toho, jestli jsou například vyšší ročníky náročnější, abych se pak nedostal do druháku a tam neztroskotal, což už by byl větší průšvih.

Moje situace je taková, že zdaleka nejsem génius, ale během semestru jsem se opravdu ujistil v tom, že mě ta škola neuvěřitelně baví a mám píli a vůli makat po celý rok. Studuji konkrétně matematické modelování, takže je pro mě povinná varianta A u matematických předmětů. Přes rok jsem zvládl získat všechny zápočty hned a navíc se mi povedlo napsat slušně průběžné testy z analýzy i algebry (z algebry jsem z nich měl v průměru 80% a z analýzy 70%), tudíž jsem si nechal uznat praktickou část zkoušky. Zkoušku z algebry ve variantě A jsem dal na první pokus - známka B. Problémem je však analýza (jak už to běžně bývá), kterou jsem nesplnil částečně i značně kvůli smůle. První pokus prostě nevyšel, druhý byl úspěšnější, teoretický test jsem napsal tak, že jsem dosáhl na variantu B a chyběl mi 1 bod, abych mohl jít k ústní části a získat variantu A. Protože jsem byl blízko, věřil jsem si, že příště už na vyšší variantu dosáhnu, a proto jsem známku odmítl a šel ještě na 3. pokus. Bohužel se pan docent asi špatně vyspal a dal nám test, který byl oproti těm předchozím značně těžší  (v ten termín to nenapsal nikdo), a já bohužel nedosáhl ani na variantu B. Podotýkám, že jsem se o zkouškovém opravdu neflákal, konkrétně čistě na analýzu jsem se ve finále učil cca 25 dní okolo 10 hodin denně. 

Takže se teď potýkám s problémem, že nebudu moct splnit analýzu v druhém semestru a vlastně jediný způsob jak pokračovat ve studiu na této škole je opětovný nástup do prváku. Jen se bojím toho, aby mě podobný osud nepotkal ve vyšších ročnících a já nepřišel hned třeba o 4 roky místo jednoho. Má smysl zkoušet pokořit prvák podruhé, když jsem byl k udělání zkoušky opravdu blízko, nebo raději přejít na jinou školu/fakultu, která je o stupínek náročnosti níže?

#2 17. 02. 2017 17:13

Bati
Reputace:   192 

Re: Opakování prváku na FJFI

Ahoj,
přestože píšeš, že nejsi génius, zjevně máš dostatečný intelekt na vystudování daného oboru. Co je zarážející je, že ses učil tak dlouho na jeden předmět a pak ho nedal. To samozřejmě může být i smůla, ale spíš to zavání určitým alibismem. To jak dobře to umíš nezáleží na tom jak dlouho se to budeš učit, ale spíš na tom kolik do toho vložíš vlastní iniciativy (počítání příkladů, pokládání si správných otázek a přemýšlení o dané látce). Takže by ses asi měl sám sebe zeptat jestli jseš schopný pracovat efektivněji a podle toho se rozhodnout.

#3 17. 02. 2017 17:27

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

Těch 10 hodin denně je fakt nesmysl. Studium matematiky vyžaduje pořádnou dávku soustředění, a to se prostě 10 hodin denně nedá.

#4 17. 02. 2017 18:32

SalParadise
Zelenáč
Škola: FJFI ČVUT
Pozice: student
Reputace:   

Takhle... Měl jsem rozvržené zkouškové tak, že jsem měl před každou zkouškou cca 7-10 dní. Nejprve jsem šel na algebru - zvládl jsem ji, pak na mechaniku - taky úspěšně (ano, i během semestru mi tyhle předměty šli lépe). Analýzu jsem si nechal nakonec protože jsem počítal, že s ní budu bojovat nejvíce a budu ji dost pravděpodobně opakovat. Způsob jakým jsem se učil definice a přicházel na kloub důkazům v algebře se zdál jako úspěšný, a tak jsem se analýzu učil podobně. Po tom týdnu jsem si byl vědom, že nejsem ideálně připraveny, nicméně jsem tak trochu chtěl zkusit štěstí (v tomhle bylo asi jisté pochybení, že jsem 1. pokus neměl jít jen tak zkusit). Každopádně jsem se pak nadále mezi těmi jednotlivými pokusy snažil, co jsem mohl a využíval k tomu asi maximum času.
Co se týče počtu hodin, tak jsem nad tím denně opravdu strávil okolo těch 10 hodin. Samozřejmě, že někdy těch 10 hodin nebylo zdaleka tak efektivních jako jiné dny a zvládl jsem toho za ten den méně.
Je jasné, že doba, kterou jsem tomu věnoval, není úměrná tomu, co umím. Nicméně jsem tou dobou chtěl hlavně vyjádřit, že jsem tomu věnoval opravdu maximum a s čistým svědomím si myslím, že víc bych tomu dát během toho zkouškového asi nemohl.

Zápatí