Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
mám zadaný tento příklad:
,ale nějak si s ním nevím rady.V bodě a) jsem zderivoval zadanou funkci,abych dostal vzorec pro rychlost, kde jsem za rychlost dosadil 0 vyšlo mi -12s a v bodě b) jsem těch -12s dosadil do zadané funkce a vyšlo mi x=-860, ale nejsem si jistý jestli je to správně, protože nemám výsledky. V bodech c a d, bych dosadil do zadané funkce x=0 a vyjádřil t. Postupem v dalších bodech si nejsem moc jist. Chtěl bych se zeptat, jestli můj dosavadní postup je správný a jakým způsobem postupovat v dalších bodech.
Předem díky za rady.
↑ Soumracek:
Zdravím.
Můžete uvést, jak jste konkrétně počítal bod (a) ?
a) jsem zderivoval zadanou funkci,abych dostal vzorec pro rychlost, kde jsem za rychlost dosadil 0
to je správný postup.
vyšlo mi -12s
to znamená, že buďto neumíš derivovat, nebo násobit, nebo obojí. (Je to špatně)
v bodě b) jsem těch -12s dosadil do zadané funkce a vyšlo mi x=-860, ale nejsem si jistý jestli je to správně, protože nemám výsledky.
Postup je správný, ale protože je špatně těch -12 s, je špatně i toto.
V bodech c a d, bych dosadil do zadané funkce x=0 a vyjádřil t.
To bys udělal dobře.
co se týče (f), jedna možnost je podívat se, jak se změní x-ová souřadnice vrcholu té paraboly po přidání 
(g) až vybereš správnou možnost, můžeš zopakovat postup z (a), (b)
↑ zdenek1:Díky, právě jsem na to přišel,že sem udělal hned několik hloupých chyb. Takže to ten začátek bude vypadat takto:
dále budu postupovat
poté dosadím do funkce.. Takto už by to mělo být správně pokud se nepletu.