Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím.
Potřeboval bych vědět, jakou technikou by se dal spočítat následující integrál:
Výsledek vím - má vyjít - ale já potřebuju postup. Díky moc.
↑ Anonymystik:
Ahoj.
První nápad:
Zkoumat derivaci funkce
s použítím věty o derivaci integrálu podle parametru.
↑ Rumburak: To už jsem dlooooouho nepoužil. Je na čase to oprášit. :-)
↑ Anonymystik:
Ještě mne napadá substituce , čímž by ten parametr z integrálu zmizel,
ale je otázka, jak by to pomohlo. Připadá mi, že počítat integrál
také nebude snadné.
↑ Jj: Vychází, ale i tak neumím spočíst ten integrál
Edit: pokouším se použít integraci s parametrem, ale nějak to zlobí:
pak
Tenhle integrál nejde rozumně vyčíslit...
Kde mám chybu?
↑ Al1:
jj, díky! :)
↑ Anonymystik:
Tam není formální chyba - řekl bych, že integrand nebude splňovat nějakou podmínku.
Pokud vzpomínám, tak jsem nikde nějaké jednoduché vyčíslení tohoto integrálu neviděl. Proto jsem v odpovědi uvažoval o jeho hodnotě jako "známé".
↑ Jj: Tak nakonec jsem ten postup našel tady na stránkách 3 a 4: http://www.math.uconn.edu/~kconrad/blur … derint.pdf
Opravdu se to dělá metodou integrace podle parametru (zkombinovanou s per partes). Trik spočívá v tom, že ten parametr schováte do tlumící exponenciály (takže horní mez se dá vyčíslit):
A tady se potřebuju zeptat: jak má člověk poznat, kam přesně si ten parametr vložit, aby se mu to nějak hezky pokrátilo a vyšlo mu to? Mě by to prostě nenapadlo strčit si tam exponenciálu... Když už mi někdo poradí, že si ji tam mám dát, tak to nemám problém dopočítat. Problém vidím právě v tom si tam něco šikovně přidat, co tam původně není... Existuje na to nějaká univerzální metoda?
↑ Anonymystik:
Ahoj, problém tvého postupu ↑ Anonymystik: je v tom, že ty integrály neexistujou jako Lebesgueovy, neboť nejsou absolutně konvergentní. Pokud je chápeš jako Newtonovy, pak je otázka jestli pro ně máš nějakou větu pro prohození derivace a integrálu. Pokud tam necháš ty nevlastní integrály, tak si myslím, že potřebuješ integrovatelnou majorantu a tu tady nemáš. Když uděláš , budeš zas muset odůvodnit prohazování limit.
Takže ten "trik" s exponencielou se jeví nejlepší. Trik v uvozovkách proto, že pro toho, kdo zná Laplaceovu transformaci nebo Cauchyovu větu z komplexky to až tak překvapivé není. Ale na otázku proč zrovna exponenciela se odpovídá těžko...asi bych řekl, proto, že se dobře integruje.
Edit: Ještě jsem si vzpomněl na jeden způsob, který, pokud znáš Riemann-Lebesgue lemma, je elementární a bez exponenciely.